Guvernul federal își continuă seria de execuții și anul acesta. S-au stabilit deja două execuții, dintre care una are o însemnătate majoră pentru SUA.

După mai bine 60 de ani, guvernul american va executa din nou o femeie.

Lisa Montgomery a fost „programată” să primească o injecție letală pe data de 8 decembrie 2020, arată Departamentul de Justiție. În anul 2004, aceasta a fost condamnată pentru strangularea unei femei însărcinate în 8 luni din Missouri. Ceea ce face crima și mai odioasă este că Lisa i-a tăiat apoi pântecul și i-a răpit copilul încă nenăscut.

Cine a fost ultima femeie executată în SUA?

Ultima femeie executată de guvernul american a fost Bonnie Brown Heady, pe data de 18 decembrie 1953, conform însemnărilor de la Biroul Închisorilor din SUA, pentru răpire și crimă.

De asemenea, în 1953 și Ethel Rosenberg a fost executată pentru spionaj, alături de soțul ei Julius. Execuția Lisei Montogemery va fi a 8-a anul acesta, după o pauza de 17 ani a Departamentului de Justiție de la astfel de acțiuni.

Mai este cineva executat în anul 2020?

Cea de a 9-a execuție va fi a lui Brandon Bernard, care a fost acuzat de uciderea a doi miniștri tineri dintr-o rezervație militară din Texas, în anul 1999. Este programat pentru injecția letală pe data de 10 decembrie 2020.

Celălalt inculpat din cazul lui Brandon, Christopher Vialva, a fost executat pe 22 septembrie 2020.

Atât Montgomey cât și Bernanrd sunt deținuți la închisoarea federală din Terre Haute, din statul Indiana.

Până în acest an, guvenrul nu mai executase pe nimeni din anul 2003, și doar patru persoane din 1960 până în prezent, mai arată însemnări de la Biroul Închisorilor.

Ce spun avocații?

Avocații celor doi inculpați spun că execuția lor nu ar fi legală.

Kelley Henry a declarat că Lisa Montogmery, clientul ei, este bolnavă mintal, a suferit abuzuri grele în copilărie și că a fost reprezentată foarte slab în timpul procesului.

Avocatul lui Bernand, Robert C. Owen, a declat că clientul său este un deținut model, pașnic, care la momentul săvârșirii faptelor sale avea doar 18 ani și niciun antecedent violent, scrie CNN.