Premieră în sistemul educaţional românesc! Lucrările de la Evaluarea Naţională vor putea fi corectate în format digital

Ministerul Educaţiei derulează un proiect pilot în judeţul Dâmboviţa, iar lucrările elevilor de la examenul de Evaluare Naţională vor putea fi corectate, în premieră, în format digital.

Sorin Cîmpeanu, cel care deţine portofoliul de la Educaţie, a anunţat că acest proiect este un real succes şi ia în plan să îl extindă anul viitor la nivel naţional. Mai mult, acesta anunţă că noul sistem digital de evaluare are şanse mari să fie utilizat, începând din 2023, şi la examenul de Bacalaureat.

“Până la acest moment, proiectul pilot derulat la nivelul judeţului Dâmboviţa a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare şi încărcare a unei lucrări a fost de două minute. Şi aici este vorba, nu uitaţi, de şcoli din mediul rural cu o slabă conexiune la internet. Poate că dacă am fi avut o conexiune mai bună la internet, timpul mediu ar fi fost încă şi mai jos în raport cu cele două minute. Altfel spus, în primele două ore, prima lucrare fiind predată la ora 10,15, până la ora 12,15 s-au încărcat 3.400 de lucrări în 255 de clase de examen, deci 255 de scanere, în 113 centre de examen. Contează sălile de clasă fiindcă timpul de scanare se calculează în fiecare sală de clasă, deci timpul de scanare a fost mediu. Practic, putem avea următoarele avantaje: începând cu ora 15,00, s-ar putea începe evaluarea, direct” a explicat, vizibil încântat, ministrul Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Premieră pentru România, dar şi pentru o bună parte din Europa

Sorin Cîmpeanu a ţinut să sublinieze faptul că acest proiect nu reprezintă o premieră doar pentru ţara noastră, ci sunt puţine state europene care se pot lăuda că au pus în practică un astfel de sistem inovativ de evaluare. Şeful educaţiei din România susţine că acesta e doar un alt pas înspre o şi mai mare digitalizare a sistemului de învăţământ autohton.

“Având în vedere acest succes de etapă, vom vedea până la final cum se va derula şi operaţiunea de evaluare, sunt încrezător că anul viitor vom putea extinde la nivel naţional această procedură de scanare şi încărcare, practic de digitalizare a proceselor ce ţin de Evaluarea Naţională, dar şi a proceselor ce ţin de examenul de Bacalaureat. Este un element extrem de important, nu s-a mai reuşit până acum acest lucru şi o spun, iertaţi-mi lipsa de modestie, sunt state europene cu sistem de educaţie avansată care nu au înregistrat această reuşită, nu au avut poate curajul să încerce acest lucru, dar cred că este o probă puternică pentru determinarea Ministerului Educaţiei de susţinere a digitalizării” a detaliat Cîmpeanu.

Proiectul urmează să fie implementat, de asemenea, şi la examenul de Bacalaureat, din vara aceasta. Pentru început, va exista doar o fază pilot, care se va desfăşura în judeţul Călăraşi.