Premieră în Marea Britanie: un ateu afgan a primit azil politic

Premieră în Marea Britanie: un ateu afgan a primit azil politic

Un cetăţean afgan devenit ateu în Marea Britanie a obţinut azil politic, pe motiv că ar risca să fie persecutat în ţara sa de origine pentru că a renunţat la islam, au anunţat astăzi avocaţii săi, care estimează că este vorba de o premieră, relatează AFP.

Tânărul, crescut în religia musulmană, a ajuns în Marea Britanie în 2007, la vârsta de 16 ani, după ce a fugit din Afganistan, pierzându-și treptat credința, potrivit apărării sale.

Dreptul său de a rămâne în ţară expira în 2013, însă apărarea sa, o echipă de studenţi la drept de la Universitatea Kent (sudul Angliei), supravegheaţi de avocaţi, a invocat argumentul că, dacă tânărul s-ar întoarce în Afganistan, ţara sa de origine, ar risca să fie condamnat la moarte pentru “apostazie".

Legea afgană prevede expres pedeapsa capitală sau cu închisoare pe viaţă pentru apostaţi, cu toate că Afganistanul nu a executat pe nimeni pentru acest motiv în ultimii ani, continuă agenţia franceză de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Am susţinut că un ateu are dreptul de a fi protejat faţă de persecuţii (...) în aceeaşi măsură ca un credincios", a explicat Claire Splawn, unul din studenţii care se ocupă de cazul afganului.

“Credem că este pentru prima dată când cineva a primit azil (în Marea Britanie) pe motiv că este ateu", a declarat avocata Sheona York. “Această decizie este o recunoaştere importantă a faptului că absenţa credinţei în sine reprezintă o poziţie filosofică gândită şi serioasă", a adăugat aceasta.

Ministerul britanic al Afacerilor Interne a refuzat, ca de obicei, să “facă orice comentariu cu privire la un caz individual", însă a subliniat că Marea Britanie poate “fi mândră de tradiţia sa de a acorda azil celor care au nevoie de el", încheie France Presse, preluată de Agerpres.