Premieră în India: o căsătorie între doi copii, decisă acum 17 ani, a fost anulată

Premieră în India: o căsătorie între doi copii, decisă acum 17 ani, a fost anulată

O căsătorie între doi copii de un an şi, respectiv, trei ani decisă acum 17 ani de familiile lor a fost anulată după ce tânăra, acum în vârstă de 18 ani, a aflat despre aceasta.

Căsătoria între copii este ilegală în India. Cazul dezvăluit astăzi pune în lumină însă cultura persistentă a acestui tip de uniuni în comunităţile rurale ale Indiei tradiţionale, familiile implicate sperând să îşi amelioreze situaţia financiară datorită sistemului zestrei.

Acum 17 ani, Laxmi Sargara a fost căsătorită fără să ştie cu Rakesh, acum în vârstă de 20 de ani, în statul Rajasthan (vest), familiile lor decizând că odată ajunşi la maturitate, ei vor trăi împreună şi vor avea copii.

Căsătoria a fost declarată marţi nulă din punct de vedere juridic la Jodhpur, prima procedură de acest gen din India, în contextul unei campanii împotriva căsătoriilor forţate între copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a descoperit că a fost măritată fără consimţământul ei, Laxmi Sargara a cerut ajutor din partea unui asistent social, Kriti Bharti, care conduce o organizaţie ce militează pentru drepturile copiilor. Acesta a discutat apoi cu soţul şi cu cele două familii pentru a-i convinge că este vorba de o căsătorie nedreaptă.

“Este, din câte ştiu eu, primul exemplu al unui cuplu de copii căsătoriţi care cer ca uniunea lor să fie anulată şi sper că vor urma şi altele", a declarat asistentul social, citat de AFP.

Obiceiurile rămân însă puternice în India. Duminică, locuitori din Rajasthan au agresat mai mulţi funcţionari publici care au încercat să întrerupă o căsătorie în grup a circa 40 de cupluri de copii.