Un judecător de la Curtea de Apel București a fost recuzat de către avocatul uneia dintre părți pe motiv că numele său apare pe o listă a “acoperiților din sistem”, publicată în urmă cu 4 ani într-un cotidian central.
Judecătorul Marius Stancu de la Curtea de Apel București a fost recuzat de către avocații uneia dintre părțile implicate într-un proces ce s-a desfășurat azi, 17 ianuarie, la această instanță.
Judecătorul a fost acuzat de către avocați că numele său apare într-un articol publicat în anul 2018 în ziarul Cotidianul, care a publicat o listă de 500 de procurori, 57 de judecători și 126 de auditori de justiție care ar face parte din structurile acoperite ale serviciilor de informații. La vremea când a fost publicată “lista acoperiților din sistem”, Marius Stancu era judecător la Judecătoria Sectorului 1 București, ceea ce înseamnă că magistratul a reușit să obțină două grade profesionale și să ajungă la Curtea de Apel, în numai 4 ani.
Ședința de judecată de astăzi părea una normală într-o procedură de insolvență, însă lucrurile s-au precipitat repede. Avocații creditorilor au acuzat instanța că susține interesele lichidatorului în defavoarea creditorilor. Mai exact că nesocotește decizia adunării creditorilor de a remunera lichidatorul cu suma de 2000 de lei pe lună așa cum s-a votat în unanimitate. O altă acuzație a fost că acceptă cererea lichidatorului de a primi și un procent de 5% plus TVA din valoarea bunurilor valorificate. Ceea ce, din punctul de vedere al creditorilor ar fi mult prea mult și împotriva intereselor creditorilor și a firmei aflate în insolvență.
Premieră în actul de justiție din România!
După un schimb de replici dure între instanță și grupul de avocați, aceștia din urmă i-au cerut judecătorului Marius Stancu să se abțină, motivul fiind că numele său apare pe “lista acoperiților” din ziarul Cotidianul. A fost depusă ca probă o copie a articolului incriminator.
Magistratul nu a negat și nu a contestat articolul, dar e refuzat să se abțină solicitând să fie recuzat. În acel moment unul dintre avocați a ieșit din sală și s-a întors cu chitanța de timbru judiciar de 100 de lei, cererea de revocare devenind conformă și procedura îndeplinită. Cererea de recuzare urmează să fie judecată în regim de urgență chiar astăzi sau cel târziu mâine.
Lichidatorul judiciar de la care a pornit scandalul de astăzi face parte din grupul celor 5-6 firme de insolvență, acuzate de avocatul Gheorghe Piperea cu ocazia demisie sale din frunte UNPIR, că ar primi preferențial, de la instanțe, dosarele importante ca valoare a onorariilor.