Premieră chirurgicală: apendicită operată prin vagin

Medicii timişoreni i-au extras unei tinere apendicele inflamat prin vagin, în cadrul unei intervenţii chirurgicale realizate ieri în premieră naţională la Spitalul Judeţean Timiş.

Ei s-au încumetat să scoată apendicele unei tinere prin vagin după ce, în urmă cu câteva luni, au asistat, în străinătate, la acest gen de procedură. Echipa care a realizat operaţia a fost formată din prof. dr. Lazăr Fulger, conf. dr. Ciprian Duţă şi conf. dr. Adrian Goldiş, de la Spitalului Judeţean din Timişoara.

Procedeul se numeşte NOTES - Natural Orifice Transluminal Endoscipoc Surgery şi a fost prezentat prima dată în lumea medicală de un doctor indian, Rao, acum trei ani, la Congresul European de Chirurgie Miniinvazivă de la Barcelona. De atunci, operaţiile de apendicită fără nicio cicatrice au câştigat tot mai mulţi adepţi, până în prezent fiind operate astfel nu mai puţin de 200 de paciente în toată lumea.

Practic, în loc să i se taie abdomenul pacientei se pătrunde, prin vagin, cu un trocar şi un gastroscop dotat cu un dispozitiv de tăiere electrică. Cu ajutorul acestui dispozitiv se realizează rezecţia apendicelui.

„Nu am cicatrice de ascuns când merg la plajă“

Valeria Nandina Vlătănescu lucrează într-un institut de cercetare. A ajuns la spital miercurea trecută şi este primul pacient român care a trecut printr-o asemenea operaţie. „Medicii mi-au propus această intervenţie neobişnuită. Am fost de acord şi nu-mi pare deloc rău. Acum mă simt excelent, nu am nicio urmă după operaţie, nu am ce cicatrice să ascund când merg la plajă“, povesteşte tânăra.

Recuperarea merge foarte repede, iar în 10 zile de la operaţie va putea să-şi reia activitatea sexuală, ne-a declarat profesorul Lazăr Fulger. Medicii susţin că acesta este viitorul operaţiei de apendicectomie, cel puţin în cazul femeilor. „Bărbaţii sunt clar defavorizaţi. Pentru ei, apendicita nu se poate opera decât clasic sau laparoscopic. Pentru femei însă, avantajele sunt enorme, iar intervenţia va prinde foarte bine pentru efectul său cosmetic. Pe lângă garanţia lipsei oricărei cicatrice, pacienta se recuperează mult mai repede decât în cazul intervenţiei clasice, iar suferinţa postoperatorie e mult mai mică“, explică prof. dr. Lazăr Fulger.