Evenimentul Zilei > Social > PREMIERĂ. Cadastrul Europei, la mâna unui român. ANCPI a preluat șefia comitetului UE
PREMIERĂ. Cadastrul Europei, la mâna unui român. ANCPI a preluat șefia comitetului UE

PREMIERĂ. Cadastrul Europei, la mâna unui român. ANCPI a preluat șefia comitetului UE

Cadastrul în Europa va fi coordonat de președintele - director general al ANCPI, Radu Codruț Ștefãnescu. În cadrul unei ceremonii care a avut loc, miercuri, la Viena, șeful Agenției Națională de Cadastru a României a primit însemnele de mandat ale Comitetul Permanent pentru Cadastru, instituție care reglementeazã activitatea de cadastru în Uniunea Europeană.

ANCPI a mai fãcut, ieri, un pas în domeniul cadastrului. Însemnele de mandat ale Comitetul Permanent pentru Cadastru (instituție care reglementeazã activitatea de cadastru în Uniunea Europeană) au fost preluate de președintele – director general al ANCPI, Radu Codruț Ștefãnescu, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc, miercuri, la Viena. ANCPI va exercita aceastã funcție începând cu 1 ianuarie, în contextul preluãrii de cãtre România a președinției semestriale a Consiliului UE pentru primele șase luni ale anului 2019.

ANCPI va stabili, în calitatea de președinte a PCC, obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunãtãțirea activitãții de cadastru desfãșurate de cãtre instituțiile specializate din țãrile UE. ANCPI va organiza, la București, conferința și întâlnirea plenarã ale Comitetului Permanent al Cadastrului în UE, în cadrul cãrora va iniția dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societãții.

Specialiștii în domeniul cadastrului din țãrile membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât și despre modul în care acest sistem ar trebui să funcționeze. Pentru asigurarea continuității mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilitã de către ANCPI dupã consultarea Oficiului Federal de Metrologie și Topografie din Austria, de la care a preluat președinția PCC și cu Agenția Naționalã pentru Mãsurãtori din Finalnda.

Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în triouri, iar ANCPI va face parte din cel format din România, Finlanda și Croația, având în vedere faptul că președinția Consiliului UE va fi deținutã de Finlanda în semestrul II-lea al anului 2019 și de Croația în semestrul I al anului 2020.

PCC a fost înfiinþat în 2002, iar misiunea sa constã atât în crearea unui spațiu adecvat promovãrii activităților de cadastru în UE, cât și în propunerea unor strategii și iniþiative comune, cu scopul de a obține o mai bunã coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene și utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt instituții sau agenții din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcție a PCC este să analizeze și să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC odată cu aderarea României la UE, în 2007.

Proprietarii a peste un milion de imobile din România au acte întocmite din fondurile proprii ale ANCPI. Agenția a reușit ca, anul acesta, sã înregistreze, 392.710 de cărți funciare, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciarã 2015-2023 (PNCCF), cifră ce depășește pe cea de anul trecut, când au fost înregistrate 386.298 de imobile.