Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > L-au acuzat de omor, deși Emi Pian a murit de infarct. Informații ascunse
L-au acuzat de omor, deși Emi Pian a murit de infarct. Informații ascunse

L-au acuzat de omor, deși Emi Pian a murit de infarct. Informații ascunse

Încet-încet, începem să aflăm și informații oficiale, chiar dacă sursele noastre din instituții vor să rămână anonime. Nu pentru că ar fi vorba de secrete, ci pentru că există acuzații puternice cu privire la acțiunile unor polițiști care ar fi vrut să schimbe cursul anchetei.

Cu cîteva zile în urmă, vă prezentam versiunile celor două tabere despre cum a decurs altercația dintre membrii clanurilor Duduianu și Rinu, în noaptea de 4 august, terminată cu moartea lui Emi Pian, pe numele real Florin Mototolea. Ne lipseau confirmări din zona anchetei, informațiile fiind ținute la secret mai ceva ca în cazul Caracal. Iar, în câteva rânduri, presa a fost chiar indusă în eroare de anumite surse.

Societatea era prea scandalizată de cele 5 zile de priveghi țigănesc, vegheate de polițiști și jandarmi, precum și de aprobarea acestei strategii de către ministrul de Interne Marcel Vela. Revolta polițiștilor nu a încetat să apară. Prin vocea sindicatelor lor, polițiștii au strigat că s-au simțiti umiliți că au fost puși să facă pe bodyguarzii la clanurile interlope, în deplina ignorare a legii.

Joaca de-a Comisarul Moldovan în acțiune a ministrului Vela, care ne-a făcut să râdem la amenințarea „Suntem cu ochii pe voi!”, a provocat și mai multă umilință și nemulțumire în rândul polițiștilor judiciariști, care se confruntă direct în teren cu criminalitatea clanurilor, sau în rândul unor foști ofițeri cu activitate bogată în domeniul omorurilor de orice tip.

Miercuri, bomba a explodat. A fost distribuit un protest scris al polițiștilor Serviciului Grupări Infracționale Violente din Poliția Capitalei. Ofițerii susțin că sunt sabotați din interior de interlopii care și-au creat relații în lumea politică, în presă și chiar în Poliție, precum și că, la un moment dat, ca să nu-i mai încurce pe unii șefi, au fost la un pas să le fie desființată structura. Ei sunt cei care se ocupă de infracționalitatea creată de clanurile din București.

Despre conținutul scrisorii deschise s-a vorbit, s-a publicat și îl vom mai diseca. O singură frază o reluăm fiindcă are legătură strict cu interlopii.

„ În ceea ce privește Clanul Pianu, recunoaștem că nu ne-am aflat în locuința respectivă când a izbucnit conflictul acela spontan dar poate are relevanță faptul că tatăl Pian este condamnat datorită nouă, doi frați se ascund în Anglia ca să scape de măsurile dispuse în dosarele lucrate de noi iar alți membri sunt în stare de judecată pentru fapte lucrate tot de noi”.

Capitale nu sunt, să zicem, nici susținerile polițiștilor supărați, nici declarațiile membrilor clanurilor interlope. Am căutat să obținem niște confirmări cât de cât din surse oficiale cu privire la ancheta morții lui Pian și le-am obținut. Voi relua o parte din filmul celor petrecute în noaptea aceea pe o stradă din Giulești, cu completări și cu precizarea că sunt informații ce se vor regăsi și în dosarul care va merge la instanță. Ciudățeniile anchetei le voi scoate în evidență.

Autopsia indică orice altceva, numai omor nu

În casa din Giulești, unde s-a jucat barbut în noaptea de 4 august, se aflau circa 20 de persoane. Membrii clanului Duduianu, cei din clanul Rinu, dar și vreo trei înși din clanul Sadoveanu, care acționează în Ilfov.

Unul dintre participanți, Nat Mincă, lider al Sadovenilor, s-a luat la harță cu Emi Pian de la bani. Aici declarațiile martorilor sunt contradictorii privind motivul, de aceea nu insist.

A fost un schimb de replici mai dur între cei doi, în care s-a băgat și Emanuel Gheorghe. Lucrurile s-au potolit, iar Nat Mincă și oamenii lui au plecat acasă. Pe ei îi acuză acum clanul Duduienilor că au comandat executarea lui Emi Pian. Veți vedea despre ce executare e vorba.

După câteva minute, a  părăsit casa și Emi Pian. A ieșit în curte, a lipsit 10-15 minute, iar unii martori susțin că a vorbit la telefon. Era și băut și se și drogase, au mai declarat dintre martori. S-au luat probe și la INML, când s-a făcut autopsia, dar mai durează până apar rezultatele toxicologice.

După alte câteva minute, Pian a zis că pleacă și a ieșit din casă. Și Emanuel Gheorghe, tânărul din clanul Rinu, s-a sculat de la masă ca să plece spre casă. Jocul oricum se spărsese.

În momentul în care a ieșit în stradă, urmat și de alte persoane din grup, a văzut trei mașini din care au coborât mai mulți bărbați înarmați cu săbii, bâte, sprayuri paralizante și cuțite, care l-au atacat. S-a produs o bătălie pe viață și pe moarte, în stradă. Emanuel a fost trântit la pământ și tocat cu băte și un topor. Avea un cuțit la el și a dat  în toate părțile, ca să se apere, după ce fusese lovit cu ceva în cap. A spus anchetatorilor că nu știe pe cine a lovit exact în încăierare, dar a dat cu cuțitul în picioarele agresorilor. Pentru asta i-au rupt mâna.

Așa cum am relatat la vremea respectivă, medicii de la Spitalul Elias i-au cusut rana de la cap, produsă de topor și l-au operat la mână, unde i-au introdus o tijă.

Polițiștii de la secție, care au ajuns primii la fața locului, s-au asigurat că rănitul Emanuel Gheorghe, zis Richard, a fost luat cu ambulanța. Pe Emi Pian, tăiat în două locuri la gambă, l-au urcat frații lui în mașină și au plecat spre Spitalul Universitar. Pe drum, Emi Pian a făcut infarct.

Asta scrie în certificatul constatator, emis de medicul legist: Cauza decesului este infarct miocardic. Sunt trecute și două răni superficiale de pe gambă, dar care n-ar fi provocat moartea nimănui. Acest lucru îl știa și tot neamul lui Pian atunci când jelea la priveghi și vorbea de crimă, execuție la comandă.

Întrebarea e alta: De ce procurorul și polițiștii de la Omoruri, aflați sub comanda adjunctului Poliției Capitalei, celebrul comisar șef Gavriș din cazul Caracal, nu au comunicat că Florin Mototolea, zis Emi Pian, „Regele Duduienilor” nu a murit de cuțit? E o premieră, spun și judiciariștii și avocații specializați în penal, ca un om să fie arestat pentru omor (n.r. comunicat oficial și infracțiune însușită de judecător) când victima a murit de infarct miocardic.

De ce s-a scurs, încă din primele zile, informația către presă că nu există la „locul crimei” nicio cameră de luat vederi, când a doua zi fuseseră ridicate imagini de pe camerele video? Chestia asta o știau deja membrii celor două clanuri, doar presei i s-a ascuns. Cine a împrăștiat, tot în primele zile, o fotografie cu gâtul tăiat, convingând jurnaliștii că așa a murit Emi Pian?

Arestarea lui Emanuel Gheorghe s-a făcut după audierea mai multor martori, care au relatat cum a fost atacat acesta, după ce s-au vizionat imaginile de pe camere, și după ce tânărul a declarat că s-a apărat ca să nu fie omorât, avocatul lui invocând și legitima apărare. Din ce probe a reieșit omorul și nevinovăția clanului Dudianu, dacă abia după apariția scrisorii de revoltă a polițiștilor, echipa de la Omoruri a fost trimisă să facă percheziții acasă la Duduieni ca să găsească armele atacului? Și tot atunci, să îi umfle și pe frații lui Pian pentru tentativă de omor asupra lui Emanuel Gheorghe din clanul Runi?

Elvis Pian, fratele mortului și a celorlalți doi arestați pentru tentativă de omor, a venit chiar și acum în fața microfoanelor și a susținut că n-au avut nicio discuție cu șefii Poliției Capitalei, nici cu nimeni din clanul Rinu care, uite, l-a omorât pe Regele Pian. Emi despre care știa că a murit de infarct și nu de cuțit!

Așteptăm reacția Comisarului Moldovan, că dacă tot e cu „ochii pe ei”, să ne spună care sunt „ei” și cum vede el tot cazul ăsta. Poate să ne spună și înainte de a demisiona.

 

 

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: