Evenimentul Zilei > Social > Premianții Un Certain Regard se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest
Premianții Un Certain Regard se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest

Premianții Un Certain Regard se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest.

Les Films de Cannes à Bucarest  va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO. Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: „The High Sun/ Zvizdan” (Premiul Juriului), „Journey to the Shore” (Premiul de regie) și „Masaan” (Premiul Tânără Speranță).

Propunerea Croației la Oscar 2016, „The High Sun” va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați. Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, „The High Sun” a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini. The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități.

Despre mentalități distructive vorbește și „Masaan”, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul „Masaan” anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el. În memorabilul „Masaan” – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în „Journey to the Shore/ Kishibe no tabi”. Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca. Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și „Comoara”, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune. De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, „Un etaj mai jos”, elogiat de presa internațională.

Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale. „Dheepan", în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: