Prelungirea stării de alertă în România. Ce se întâmplă dacă rata de incidență depășește pragul de 7,5

S-a adoptat prelungirea stării de alertă în România. Măsura urmează să fie dezbătută și adoptată, miercuri, 6 octombrie, și în ședința de guvern, prin Hotărâre de Guvern. Se mai prelungesc, de asemenea, măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și combaterea efectelor generate de pandemia de COVID-19.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat miercuri, 6 octombrie, hotărârea prin care se prelungește starea de alertă în România, precum și măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii SARS-COV-2 și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor adoptate în Hotărârea de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.

Se prelungește starea de alertă în România

Începând cu data de 10 octombrie, starea de alertă din România se prelungește pentru o perioadă de 30 de zile. Trebuie menționat că prevederile adoptate de CNSU intră în vigoare doar dacă sunt aprobate și în ședința de guvern de miercuri, prin Hotărâre de Guvern.

Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în:

-toate spațiile publice închise, precum și în spațiile publice deschise precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă,

-în alte zone cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, mai arată documentul adoptat de CNSU și care urmează să fie dezbătut în ședința de guvern.

Ce alte restricții se vor mai discuta în ședința de guvern

Se propune ca, în condițiile pct. 14, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se propune ca, în condițiile pct. 14, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

Se propune ca, în condițiile pct. 14, la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

Restricționarea circulației pe timpul săptămânii, dacă rata este mai mare de 7,5

Se propune menținerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise sau deschise doar în intervalul orar 5,00- 24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, în intervalul orar 2000-0500, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, în intervalul orar 20.00-05.00, pe întreaga durată a săptămânii.

Se propune ca programul cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase să fie permis doar în intervalul orar 05.00-24.00 cu participarea publicului până la 50% capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.”, se arată în documentul adoptat de CNSU.

Măsurile urmează să fie dezbătute și eventual aprobate în ședința de guvern de miercuri.