Părinţii şi învăţătorii fac şedinţe online ca să dea de cap clasei 0. Copiii sunt încântaţi: unii ar veni de la 7 şi nu se dau duşi de la ore
Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei n-au lămurit încă soarta clasei pregătitoare în varianta anului următor, micuţii au început, de câteva zile, şcoala la "clasa 0". Ceea ce părea a fi un "baubau" pentru părinţi şi copii nu e decât o combinaţie între grădiniţă şi clasa I, unde cei mici învaţă să se acomodeze cu şcoala.
Mai sunt însă lucruri de pus la punct, spun învăţătorii, dar şi părinţii care, de câteva zile, aşteaptă reacţiile copiilor lor pentru a trage linia: clasa pregătitoare să fie organizată la grădiniţă sau la şcoală?
28 de elevi în clasă
La Liceul Dante Alighieri din Capitală este o singură clasă pregătitoare, cu 28 de boboci. N-a fost bătaie de cap pentru conducerea insituţiei să găsească spaţiu, deoarece pentru şcoala primară a fost construit recent un corp nou de clădire. "Am exclus aşa şi problema aceea mult discutată că cei mici învaţă alături de elevii din gimnaziu sau din liceu. Aici nu se întâlnesc, nu interacţionează", spune Maria Dan, directoarea liceului.
Grup de comunicare online pentru părinţi
Mihaela Chioveanu a fost cooptată de conducerea liceului într-o echipă de consiliere a părinţilor privind clasa pregătitoare. Fiica ei, Maya, e boboacă. Are cinci ani şi, în loc de grădi, a ales să vină la şcoală. "A stat şi pe la bunici şi când am dus-o la grădiniţă mi-a spus că nu-i place şi că vrea înapoi la bunica. Am avut emoţii cu şcoala. Dar mă trezeşte de la şapte şi-mi spune: «Mami, să nu uiţi să mă duci la şcoală»", povesteşte Mihaela Chioveanu.
Maya e unul dintre barometrele pe care Mihaela le are în vedere atunci când vorbeşte cu ceilalţi părinţi: "Am făcut un grup de comunicare online. Învăţătoarea lor scrie acolo tot ce au făcut ei la clasă, iar noi discutăm dacă apar unele probleme". Veronica Cojanu, învăţătoarea, este profesoară de matematică şi informatică: "M-am descurcat eu cu cei mari, de-a 12-a. Pe cei mici trebuia să-i dovedesc!". Spune, însă, că după primele două ore de curs simte deja oboseala şcolarilor de clasă pregătitoare. Într-o zi a săptămânii au chiar cinci ore de curs: "A fost mai greu să-i faci atenţi. Încep acum să se cunoască între ei. Sper să reuşim s-o ducem la capăt".