Operatorii de turism din Italia iau în calcul redeschiderea plajelor din stațiunile turistice, în condițiile în care autoritățile pregătesc relaxarea restricțiilor începând cu 4 mai. Redeschiderea plajelor va presupune, însă, adoptarea unor măsuri menite să-i protejeze pe turiști, dar și pe angajații care le deservesc. Sunt avute în vedere o distanțare mai mare a șezlongurilor, acceptarea unui număr limitat de turiști interzicerea jocurilor pe plajă, dezinfecția periodică a nisipului etc.
Operatorii de turism din italia pregătesc, în colaborare cu specialiștii în sănătate publică, un plan de măsuri care vor fi implementate, în timpul pandemiei, pe plajele din stațiunile turistice.
Planul aflat în dezbatere are în vedere instalarea unor dispersoare cu dezinfectant, spălarea și dezinfecția nisipului și accesul unui număr limitat de persoane pentru a fi respectate regulile de distanțare socială. De asemenea, umbrelele și șezlongurile vor fi amplasate la o distanță mai mare unele de altele, potrivit Corriere della Sera.
Mai mult, angajații care deservesc plajele, în special salvamarii, vor purta măști de protecție și vor fi testați periodic pentru noul coronavirus. Ei vor fi dotați cu echipament astfel încât să intre cât mai puțin în contact cu turiștii, în cazul în care aceștia au nevoie de ajutor.
Conform sursei citate, tot în vederea respectării regulilor privind distanțarea socială, s-a propus ca șezlongurile să fie mutate în mare, pe platforme din țevi de oțel, amenajate la circa cinci metri de țărm și distanțate, una de cealaltă.
Apa mării este sigură
Pe de altă parte, specialiștii în sănătate publică din Italia i-au liniștit pe cei care se tem că ar putea contacta virusul din apa mării, arătând că pericolul este destul de redus. Potrivit acestora, riscul este mai mare în zonele în care sunt amplasate conductele de deversare a apelor uzate care conțin deșeuri organice. Cu excepția acestor zone, care sunt semnalizate, experţii în sănătate, citați de publicația italiană, susțin că pericolul de infectare în mare este extrem de redus, iar baia este sigură.
Astfel, virusul este transmis doar prin aerul expirat și prin contactul uman, însă este puțin probabil că acesta va rezista în apă suficient cât să infecteze o altă persoană. Încărcătura virală se dispersează rapid datorită acțiunii curenților marini, a razelor ultraviolete și a salinității care crează un mediu nefavorabil.
Pericolul este redus și la piscină deoarece clorul din apă distruge virusul, însă, cu toate acestea, accesul înotătorilor la bazin ar trebui limitat, iar regulile de distanțare socială ar trebui respectate.