Evenimentul Zilei > International > Pregătiri de război! Macron trimite portavionul Charles de Gaulle în Orientul Mijlociu
Pregătiri de război! Macron trimite portavionul Charles de Gaulle în Orientul Mijlociu

Pregătiri de război! Macron trimite portavionul Charles de Gaulle în Orientul Mijlociu

Nava amiral a flotei militare franceze va ajunge în Mediterana, în sprijinul Coaliției antijihadiste

Portavionul francez Charles de Gaulle va ajunge în estul Mediteranei, într-o misiune de sprijin a Coaliției internaționale împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Orientul Mijlociu, a anunțat președintele francez, Emmanuel Macron.

Grupul aeronaval va susține operațiunea Chammal (misiunea franceză a operaţiunii internaţionale Inherent Resolve) între ianuarie şi aprilie, urmând apoi să fie desfăşurat în Atlantic şi Marea Nordului”, a precizat şeful statului francez într-un discurs la o bază aeriană din Orleans, scrie AFP.

Nava va fi în centrul operațiunilor combinate ale mai multor țări europene, a explicat Macron, într-un discurs pronunțat în fața a două avioane de vânătoare Rafale, precizând că Germania, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia și Grecia vor participa la escortarea portavionului în cursul misiunii acestuia.

Această forță europeană vor consolida legătura transatlantică și NATO, dovadă suplimentară că apărarea europeană și NATO sunt stâlpii aceluiași edificiu, a subliniat Macron.

În Orientul Mijlociu, în ciuda mutațiilor din regiune, forțele noastre angajate în operațiunea Chammal continuă misiunile de luptă împotriva ISIS, a insistat Macron, înainte de a lansa o critică voalată la adresa țărilor care, precum Germania și Canada, și-au retras o parte din contingentele din Irak, la începutul lunii, pe fondul tensiunilor dintre Teheran și Washington.

Baza 123 din Orleans, de unde s-a exprimat Macron, este una din cele mai importante baze aeriene ale Franței, cu un personal militar și civil alcătuit din 2200 de persoane, acoperind un spectru larg de activități, de la transport aerian la operațiuni speciale.