Evenimentul ZileiPoliticaPrefecții vor fi numiți politic. Guvernul modifică Codul Administrativ

Prefecții vor fi numiți politic. Guvernul modifică Codul Administrativ

Prefecții vor fi numiți politic. Guvernul modifică Codul Administrativ
Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic, conform unui proiect de modificare a Codului Administrativ care urmează să fie discutat și adoptat în ședința de miercuri.

Prefecții și subprefecții vor fi numiți politic.

Guvernul urmează să modifice statutul prefectului și subprefectului, în acest sens. Modificările vor fi pe masa miniștrilor în ședința de miercuri, 27 ianuarie. Conform ordinii de zi, Executivul intenționează să aprobe modificarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform notei de fundamentare care stă la baza actului normativ, aceste modificări sunt de natură să clarifice statutul prefectului şi subprefectului. Acestea nu vor mai fi funcții publice, de înalt funcționar, ci de demnitate.

Astfel, aceștia vor fi numiți politic, de guvernul în exercițiu și vor părăsi funcția odată cu acesta. Conform modificărilor vor putea rămâne membri de partid pe perioada exercitării mandatului.

„Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalți funcţionari publici maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Guvernul este o autoritate publică care are structură politică”, se arată în nota de fundamentare.

Se înființează funcția de secretar general

În plus, se va înfiinţa şi funcţia de secretar de general al instituţiei prefectului. Astfel se va realiza o „o unitate de abordare” cu modul de organizare şi conducere a ministerelor. Secretarul general va fi înalt funcționar public și va fi subordonat prefectului. Această poziție este asemînătoare celei de secretar general de minister.

„Înfiinţarea acestei funcţii reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care este demnitar. Acesta sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii”, se explică în nota de fundamentare.

Cseke Attila a propus ca prefecții să fie numiți politic

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Cseke Attila, a anunțat schimbarea statutului prefecților și subrefecților încă de anul trecut.  El a precizat că aceștia vor avea statut de demnitate publică, iar nu de înalți funcționari publici.

Cseke Attila a precizat, la momentul respectiv, că acest aspect este prevăzut și în programul de guvernare al coaliției.

„Acele tertipuri prin care oameni din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcții publice, vor trebui eliminate. Și va trebui să clarificăm acest lucru. Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat. Față de situația actuală, în care ei sunt înalți funcționari publici, să devină statut de funcție de demnitate publică”, a spus Cseke Attila.

Ideea modificării legii în sensul transformării funcțiilor de prefect și subrefect în funcții de demnitate publică datează de pe vremea PSD. Încă din 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea anunța modificarea legislației în acest sens.

Citește și:

Scandalul împărțirii politice a județelor se amplifică. Intră în a treia săptămână

 

 


Accesează: