Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDTE.Preşedintele CSM:Intâlnirea cu reprezentanţii Ambasadei SUA a fost absolut neprogramată. S-a făcut aluzie că în SUA nimeni nu comentează deciziile judecătoreşti
UPDTE.Preşedintele CSM:Intâlnirea cu reprezentanţii Ambasadei SUA a fost absolut neprogramată. S-a făcut aluzie că în SUA nimeni nu comentează deciziile judecătoreşti

UPDTE.Preşedintele CSM:Intâlnirea cu reprezentanţii Ambasadei SUA a fost absolut neprogramată. S-a făcut aluzie că în SUA nimeni nu comentează deciziile judecătoreşti

Prima conferinţă de presă a noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii a început. Tema: independenţa Justiţiei. Judecătorul Adrian Bordea a spus că niciodată Consiliul nu va apăra independenţa Justiţiei, dacă magistratul nu respectă cadrul legal, de parcă până în prezent lucrurile ar fi stat altfel. El a vorbit despre intâlnirea "intempestivă" cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti şi despre dorinţa acestora de a se întâlni "pe un teren neutru". Secondat de adjunctul său, procurorul Gheorghe Muscalu, şeful CSM încearcă să minimalizeze importanţa şi impactul deciziilor Secţiilor din Consiliu care au ca efect verificările de la DNA şi Instanţa Supremă pe cazurile de care s-a plâns premierul Victor Ponta.

UPDATE 3. Preşedintele CSM a mai explicat, răspunzând îndrebărilor jurnaliştilor, şi de ce preşedintele Instanţei Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, nu a fost invitată la şedinţa Secţiei de judecători din CSM atunci când s-a decis dispunerea verificărilor la această instanţă, urmare a declaraţiilor premierului Victor Ponta. Adrian Bordea a precizat că nu a mai trimis invitaţie judecătoarei Stanciu pentru că aceasta anunţase în acea zi că nu poate veni la Consiliu întrucât intra în şedinţă de judecată.
UPDATE 2. Prins între chingile întrebărilor presei, judecătorul Bordea a precizat că CSM nu a cerut control expres la DNA şi la Înalta Curte. El a spus că e vorba despre verificări, aşa cum s-a dispus şi până acum în toate cazurile de apărare a independenţei Justiţiei. Procurorul Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM, i-a sărit în ajutor spunând că inspectorii vor verifica şi ce s-a întâmplat la nivelul procurorului DNA, pentru că Secţia de procurori a cerut şi apărarea independenţei procurorilor DNA.

  •  EFECTUL PONTA ASUPRA JUSTIŢIEI: Anchetatorii lui Năstase, Fenechiu,Silaghi şi Ridzi, luaţi la întrebări

UPDATE 1.Şeful CSM a arătat că reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au vrut ca întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului să aibă loc pe "un teren neutru", nici la sediul Ambasadei, nici la sediul CSM. Întâlnirea a avut loc într-o "locaţie din Bucureşti şi nu a durat mai mult de un sfert de oră", a spus Adrian Bordea. Au convenit să discute la întâlnirea de săptămâna viitoare despre imparţialitate, statul de drept şi condiţiile în penitenciare, a spus judecătorul Bordea, răspunzând la întrebărilor jurnaliştilor. 

  • UPDATE. Ministrul JUSTIȚIEI și șefii CSM, la Ambasada Statelor Unite

Bordea a mai dezvăluit că la întâlnirea "intempestivă" de ieri cu reprezentaţii Ambasadei SUA "s-a făcut o mică discuţie despre faptul că în SUA nimeni nu comentează hotărârile judecătoreşti definitive"
Judecătorul Adrian Bordea, noul şef al CSM a deschis conferinţa de presă precizând că întâlnirea de ieri pe care a avut-o cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti a fost "absolut neprogramată" şi că întâlnirea obişnuită pe care de regulă noua conducere a Consiliului o are cu reprezentanţii acestei Ambasade, deci cea programată, va avea loc săptămâna viitoare. Adrian Bordea a precizat că şi reprezentanţii altor ambasade şi-au exprimat dorinţa de a discuta cu noua conducere a CSM.
"Niciodată nu vom apăra independenţa justiţiei dacă sentinţele magistraţilor nu respectă cadrul legal", a spus preşedintele CSM.

  • EXCLUSIV. UPDATE. DNA și Instanța Supremă sunt VERIFICATE! Președintele CSM: "Secția domnului Muscalu a cerut control la Parchete, noi am solicitat la Instanța Supremă!" Muscalu neagă vehement!
  •  UPDATE. Victor Ponta, făcut PRAF de Secția de procurori din CSM. Dialog halucinant cu șeful CSM. Acesta este contrazis de judecătorul Danileț. Șeful CSM prins pe picior greșit!