Ce faci atunci când primesti o pudră de biscuiți Oreo? O prăjitură cu cremă de brânză, evident. Varianta pe care v-o propun astăzi conține și sirop de fructe, zmeură, mure sau căpșuni. Cam ce aveți disponibil când vă hotărâți să testați rețeta. Sau puteți folosi dulceață, cum am procedat noi. Că tot aveam o minunăție de dulceață de zmeură fără zahăr.
Pentru blat am folosit pudra de biscuiți. Dar voi puteți să o înlocuiți cu 400 de grame de biscuiți cu cacao, pe care îi măcinați fin și îi puneti într-un bol încăpător. Adăugați peste această pudră 150 de grame de unt topit, pe care îl amestecați până se omogenizează.
Apoi, luați o formă de tort detașabilă (am folosit una de 26 cm) și așezați pe fund o coală de hârtie de copt decupată în formă de cerc. Puneți amestecul de biscuiți în tavă și presați-l cu o lingură sau cu un pahar, până ce obțineți un blat compact. Dați tava la frigider și pregățiti crema de brânză.
Dacă folosiți fructe proaspete sau congelate, preparați mai întâi siropul de fructe.
Luați o cratiță și puneți 400 de grame de fructe de pădure proaspete sau congelate (zmeură, căpșuni, mure etc). Adăugați 150 de grame de zahăr și amestecați ușor. Puneți cratița la foc mic timp de zece minute, amestecând din când în când. Treceți amestecul fierbinte printr-o sită deasă, așezată deasupra unui bol. Pasați cu o lingură fructele până ce în sită vor rămâne doar semințele.
Dați bolul deoparte și puneți la hidratat, pentru 10 minute, o cantitate de 20 grame de gelatină, fin mărunțită, în 200 ml de apă rece. Puneți gelatina la încălzit la bain-marie, amestecând încet, până la dizolvare totală. Aveți grijă ca gelatina să nu atingă punctul de fierbere pentru că atunci este compromisă.
Noi avem o plită electrică, o setăm la nivelul 2 și am pus vasul cu gelatină direct pe ochiul plitei, amestecând ușor și având grijă să nu fiarbă. Gelatina se pune peste piureul de fructe, se amestecă bine până la omogenizare și se lasă la răcit.
Cum prepari crema de brânză
Dacă folosiți dulceață, gelatina pregătită conform explicațiilor de mai sus, se pune direct în crema de brânză, pe care o vom prepara după următoarea rețetă:
Puneți în vasul robotului 400 gr mascarpone, 250 gr de ricotta, 150 gr de zahăr, 200 ml frișcă lichidă, coaja de la o lămâie, o linguriță de vanilie pudră sau lichidă. Mixați totul bine, până nu se mai simte zahărul. Bateți separat 200 ml de frișcă până devine fermă și o amestecați în crema de brânză.
Acum, este momentul să adăugați și siropul de fructe amesteca cu gelatină, amestecând până când se omogenizează bine.
Există și posibilitatea să folosiți dulceață de fructe, caz în care, cum am spus mai sus, amestecați gelatina direct cu crema de brânză și abia mai apoi puneți dulceața.
Crema obținută astfel se toarnă peste blatul de biscuiți, în tava de tort, după care o acoperiți cu folie de aluminiu și o lăsați peste noapte la rece. Rezultă o prăjitură fresh, numai bună de servit în zile toride de vară cu o limonadă sau un suc de fructe.
Sa vă fie de bine și să fiți sănătoși!