Celebra prăjitură Carpați este un desert care necesită timp și răbdare. Gospodinele dedicate nu vor simți însă acest aspect, câtă vreme rezultatele vor bucura întreaga familie.
Pentru prăjitura Carpați trebuie să știți că este nevoie de foi și cremă. Astfel că și ingredientele vin pe două paliere.
Pentru foi
- 2 căni de zahăr
- 1 cană de ulei
- 2 căni de lapte dulce
- O linguriță de amoniac
- Făină cât cuprinde
- Sare
- Esență de rom și coajă de lămâie.
Pentru cremă
- 1 kilogram de zahăr
- 2 litri de lapte
- 16 linguri de făină, sare
- Esență de rom
- Un pachet de unt
- 250 de grame de cacao
Aluatul pentru foi se prepară în felul următor.
- Se pune zahărul în laptele dulce și se amestecă cu un praf de sare.
- Se adaugă uleiul, lingurița de amoniac și esența de rom.
- Apoi începem să adăugam făina în ploaie. Astfel încât în aluat să se nu se formeze cocoloașe.
- Se amestecă până când se poate frământa și coca nu se mai lipește de degete.
- Ulterior se împarte coca în 6 bucăți. Fiecare dintre ele se va întinde și va fi coaptă pe dosul unei tăvi.
Secretul prăjiturii Carpați, zahărul caramelizat.
- Pentru cremă mai întâi adăugați făina într-un litru de lapte.
- Apoi trebuie caramelizat zahărul.
- După ce acesta s-a topit și e caramelizat se adaugă litrul de lapte pe care l-ați amestecat cu făina și cu un praf de sare.
- După ce amestecați și se încorporează aluatul, turnați și celălalt litru de lapte. Atenție că este posibil să se umfle, trebuie să dați focul mic și să amestecați energic. Crea va începe să se îngroașe și să se omogenizeze.
- După ce s-a făcut puțin mai groasă ca o smântână o luați de pe foc și o lăsați să se răcorească puțin.
- Apoi puneți în ea untul și esența de rom și cacao. O lăsați să se răcească bine.
- Apoi, într-o tavă așezați prima foaie coaptă, peste care veți turna cremă. Și tot așa până când terminați cele 6 foi.
- Ulterior dați prăjitura la frigider timp de câteva ore.
Poftă bună!