Praf saharian. Efectele prafului saharian au început să se resimtă și în țara noastră. Zona de vest a țării deja a fost afectată și s-au putut observa primele depuneri ale acestui praf. Totuși, specialiștii spun că norul saharian nu va crea probleme de sănătate.
Norul saharian, cel care a pus stăpânire în aceste zile pe Europa, a ajuns și în România! Șoferii sunt printre primii care au observat efectele prafului. Astfel, șoferii și-au găsit mașinile acoperite cu un strat consistent de praf roșiatic. Oficialii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au anunțat că circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, centrul şi estul Europei.
Meteorologii au avertizat că fenomenul va afecta oraşele din vestul şi centrul ţării, dar și Capitala. În această dimineață, șoferii bucureșteni au descoperit că autoturismele lor erau acoperite de un strat de praf roșiatic. Locuitorii din Satu Mare, dar și cei din Cluj-Napoca au avut parte de aceeași surpriză: praful siberian și-a făcut apariția și la ei în orașe. Norul de praf saharian a ajuns deja şi în Caraş-Severin. În această dimineață, localnicii și-au găsit mașinile pictate cu puncte ca de pojar, au relatat posturile locale de radio încă de dimineață.
De asemenea, meteorologii au anunțat că până la final de săptămână, în special în zona de vest a țării, se va afla sub influența unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană. În această perioadă, sunt prevăzute ploi temporare în regiunile de la sud şi vest de ţara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă, conform Cancan.
Specialiștii au avertizat că particulele de praf se vor depune peste tot, iar concentraţia lui nu ar trebui să ridice mari probleme de sănătate. Praful saharian vine din zona Africii, după ce acolo au fost mai multe furtuni de nisip, denumite şi diavolii de nisip. A intrat în Europa prin Sud-vestul continentului astfel, cele mai afectate ţări sunt Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Elveţia.