În fața schimbărilor climatice și topirii treptate a calotei glaciale, o echipă de oameni de știință lucrează la un inedit proiect, denumit Arctic Ice.
Odată cu creșterea temperaturilor, Arctica este blocată într-un cerc vicios. Cu cât stratul de gheață devine din ce în ce mai subțire, cu atât reflectă mai puțin razele și căldura soarelui. Gheața albă se dizolvă în apa întunecată și își pierde astfel efectul reflectant, ceea ce contribuie la creșterea temperaturilor mării și accelerează declinul gheții marine.
Astfel, proiectul non-profit denumit Arctic Ice, inițiat în California, are scopul să limiteze acest fenomen printr-o metodă inedită. Este vorba de împrăștierea de praf de siliciu, utilizat pentru fabricarea sticlei, pe gheața arctică. Teoretic, demersul are sens: această pulbere ar avea, ca și gheața, capacitatea de a reflecta razele soarelui și de a respinge căldura. Protejată de aceste raze, gheața s-ar putea reconstitui, scrie Slate.
Miza este mare: în cele din urmă, reducerea topirii gheții ar încetini, de asemenea, schimbările climatice și consecințele acestora, cum ar fi creșterea nivelului mării.
Echipa a testat deja această tehnică neconvențională pe lacurile din Canada și Statele Unite. Presa britanică relatează că prezența acestui strat de siliciu într-un iaz din Minnesota a făcut gheața cu 20% mai reflectantă. Iar topirea sa a fost considerabil întârziată.
Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate încurajatoare, există scepticism în rândul unor oameni de știință cu privire la fiabilitatea acestei metode. Chiar dacă proiectul intenționează să răspândească siliciu numai în locuri strategice din Arctica, unii arată cu degetul asupra consecințelor dispersării de pulbere de siliciu asupa ecosistemului deja fragilizat al Arcticii.
Siliciul, deși prezent în stare naturală, ar putea fi ingerat în special de speciile vii și ar putea perturba lanțul alimentar din Arctica.
Pe de altă parte, mijloacele logistice puse în aplicare pentru realizarea acestui proiect ar fi unele considerabile: ar fi nevoie de 50 de milioane de tone de pulbere de sticlă în fiecare an pentru a acoperi 4 milioane de kilometri pătrați de banchize.
Oricum ar fi, această metodă, deși neortodoxă, face parte dintr-o reflecție globală necesară, dat fiind că semnalele de topire a gheții se înmulțesc în Arctica - o regiune care se încălzește de aproximativ două ori mai repede decât restul lumii.
În octombrie, de exemplu, Marea Laptev, considerată a fi leagănul gheții Oceanului Arctic, încă nu începuse să înghețe - o premieră în această perioadă a anului pentru această regiune.