Editura Evenimentul si Capital

ALEGERILE din Republica MOLDOVA. PPP, scos din cursa electorală. Usatîi OUT!

Renato Usatîi
Autor: | | 5 Comentarii | 1004 Vizualizari

Partidul Politic Patria a fost exclus din campania electorală prin decizia de joi a Curţii de Apel Chişinău.

Formaţiunea este acuzată că a utilizat în campanie bani proveniţi de peste hotare ceea ce legea interzice. Suma de peste 8 milioane de lei va fi confiscată. Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie. Usatîi a declarat că dacă va pierde procesul va organiza acţiuni de protest ”Vom acţiona legal dar dur”, a declarat Usatîi. Evenimentul Zilei a fost remarcat de Usatîi ca una din inctituţiile care au contribuit la excluderea sa din campania electorală.

Şedinţa de judecată, care a început dimineaţă s-a întins pe parcursul întregii zile. Au fost mai multe pauze la solicitarea reprezentanţilor PPP sau a membrilor completului de judecată. Renato Usatîi a venit la şedinţă cu 3 avocaţi, în plus a intervenit şi el ori de câte ori a dorit, încălcând uneo ri şi procedura. M-a mult, acesta l-a întrerupt de mai multe ori şi la agresat verbal pe reprezentantul CEC Vasile Gafton, care la un moment dat l-a ameninţat că-l va acţiona în judecată. Sala de judecată a fost plină cu jurnalişti, iar mai multe persoane au stat în picioare. La un moment dat instanţa a decis să scoată presa din sală motivând că şedinţa de judecată a fost transmisă în direct la mai multe instituţii media, deşi judecătorii au interzis acest lucru. Până la urmă au fost scoşi din sală doar cameramanii, iar la uşă au fost instalaţi doi poliţişti care interziceau accesul în sala de şedinţe.

Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Curţii de Apel anularea înregistării Partidului Patria în cursa electorală în urma unei informaţii prezentate de Inspectoratul General de Poliţie din care reise că formaţiunea a cheltuit peste 8 milioane de lei proveniţi de peste hotare. Acveşti bani au fost aduşi de Renato Usatîi din Rusia, fiind procurate automobile care sunt utilizate în campanoia electorală de PPP, au fost achitate convorbiri telefonice şi alte cheltuieli electorale. Mai mult, automobilele respective sunt înregistrate pe numele a 2 persoane care nu au înregistrat venituri care le-ar fi permis procurarea acestora.

Renato Usatîi a recunoscut în timpul şedinţei de judecată că a adus banii respectivi în Republica Moldova şi că a procurat automobile, dar susţine că acest lucru s-a întâmplat înainte de începerea campaniei electorale.

Excluderea unui concurent electoral ar fi o premieră pentru istoria Republicii Moldova. Experţii de la Chişinău admit că la baza hotărârii CEC ar sta şi factori politici, totuşi, constată că din moment ce un concurent electoral a încălcat, atunci trebuie să răspundă conform normelor legale. Amintim că în Codul electoral există o prevedere expresă că partidele care utilizează bani proveniţi din străinătate sunt excluse din cursa electorală

Dragnea si Dancila, o noua CONFRUNTARE! Surpriza! Care e marul discordiei acum

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI