Tehnologia radiografiilor digitale îi ajută pe medici să focalizeze zona pe care o analizează, iar imaginile pot fi stocate pe CD.
Noile tehnologii care presupun folosirea de radiografii digitale devin o obişnuinţă şi în multe centre medicale din România. Medicii susţin că acest tip de analize au mai multe avantaje faţă de tehnicile clasice, printre care stocarea pe CD, claritatea imaginii, posibilitatea de arhivare pentru o perioadă mai mare de timp.
„Doza de radiaţii folosită pentru radiografiile digitale e de aproape cinci ori mai mică decât la tehnicile clasice”, explică medicul stomatolog Ştefan Pruteanu.
Există totuşi şi un dezavantaj care se referă la faptul că medicii nu sunt obişnuiţi cu această tehnică şi e posibil ca leziunile mici să treacă neobservate pentru că imaginea e diferită.
Astfel de investigaţii pot fi făcute atât în spitale de stat, cât şi la clinici private, din Bucureşti, Suceava, Iaşi.
Pentru orice parte a corpului
Investigaţiile imagistice digitale se pot face pentru orice parte a corpului. Astfel, în Suceava, la spitalul judeţean, există un aparat care este folosit în special pentru investigaţii la nivelul tubului digestiv superior, plămânilor, colonului şi în sfera genitală.
„La noi se fac analize doar pentru pacienţii internaţi, care nu trebuie să plătească. Investigaţia poate dura de la câteva secunde (în cazul radiografiilor la plămâni) până la trei minute (în cazul investigaţiilor la colon sau stomac)”, spune Constantin Croitoru, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală în cadul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Suceava.
Şi la Iaşi există un astfel de aparat la Spitalul de Urgenţă „Sfânta Maria”.
Analiză gratuită pentru cei internaţi
În Bucureşti se fac radiografii digitale la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.
„Avem două aparate pentru radiografii digitale şi încă unul care face şi radioscopie”, explică Dorina Roşca, medic primar la laboratorul de imagistică medical. Aparatele sunt folosite în special pentru investigaţii pulmonare.
Nici aici analizele pentru cei internaţi nu costă, ci doar pentru cei care sunt trataţi ambulator.
„În acest moment există o problemă, în sensul că persoanele care fac analiza nu primesc CD-ul aferent, ci este stocat la arhiva spitalului”, explică medicul Dorina Roşca.
Tehnica este folosită şi în domeniul stomatologic. „Radiografiile panoramice sunt folosite de medici pentru a stabili un plan de tratament”, explică Ştefan Pruteanu, medic stomatolog la clinica Dental View din Bucureşti.
Pentru un set complet de analize la ortodont este nevoie de o teleradiografie, care costă 60 de lei, o ortopantomogramă, care costă tot 60 de lei, şi încă o investigaţie opţională - 70 de lei. Analizele sunt necesare pentru stabilirea condiţiilor de montare a unui aparat dentar.
Datorită faptului că rezultatul radiografiei este păstrat pe CD, acesta poate fi stocat pentru o perioadă mai lungă, în timp ce radiografia pe film se degradează mai repede. În plus, cu radiografii digitale se poate urmări mai bine evoluţia unei boli.
UTIL
Centre care folosesc noua tehnologie
Radiografii pentru întreg corpul:
- Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta” - Şos. Viilor, nr. 90, sect. 5, Bucureşti. Tel: 021. 335.69.10/11/12/13/14/15/16/17;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” - Şos. Mihai Bravu, nr. 281, sector 3, Bucureşti. Tel: 021.317.27.21;
Radiografii dentare:
- Clinica ImplantoDent: Str. Panait Moşoiu, nr. 5A, Constanţa. Tel: 0241.672.584;
- Centrul de radiologie stomatologică digitală Excelent Rx: Bd. Barbu Văcărescu, nr. 81, sect. 2, Bucureşti. Tel: 021/210.73.66.