Povești din „Epoca de Aur”. Nicolae Ceaușescu, între adevăr și mit. Marile controverse

Povești din „Epoca de Aur”. Nicolae Ceaușescu, între adevăr și mit. Marile controverse Nicolae Ceaușescu și Elena. Sursa foto Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu a fost subiectul multor mituri și zvonuri în timpul regimului comunist. De-a lungul deceniilor, poveștile despre viața privată a lui Ceaușescu și a soției sale, Elena, au circulat intens, multe dintre ele fiind alimentate de misterul și secretomania din jurul lor.

Unele dintre acestea păreau a fi simple speculații, dar istoricii au confirmat că multe dintre ele aveau un sâmbure de adevăr. De exemplu, se spunea că Ceaușescu purta fiecare costum doar o singură dată, iar înainte de a mânca, securiștii trebuiau să-i guste mâncarea pentru a se asigura că nu era otrăvită.

Mituri despre Nicolae Ceaușescu

„Ceauşescu era obsedat de siguranța lui şi de sănătatea lui, asta este un lucru cert. Se ferea de un potențial atac rus prin care sovieticii să încerce să-l îndepărteze de la putere, vezi exemplul Iugoslaviei. O bună parte din miturile care circula s-au adeverit. Nu avea însă conturi în străinătate, se pare ca nu s-a așteptat niciodată la o mișcare populară”, explică istoricul Dan Falcan.

Totuși, nu toate zvonurile erau reale. Mitul conform căruia Ceaușescu ar fi avut conturi secrete în străinătate s-a dovedit a fi fals. Istoricii spun că el nu se aștepta niciodată la o revoltă populară, ceea ce face improbabilă o astfel de pregătire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt mit des întâlnit era legat de bâlbâiala lui Ceaușescu, despre care se spunea că ar fi fost cauzată de torturile la care fusese supus în închisoarea Doftana. Acest zvon a fost, de fapt, o propagandă a Securității.

„Se ştia că sunt inculţi, că erau obsedaţi de securitate, de spionaj, dar cam atât. S-a vorbit de tuneluri, de canale subterane, dar s-au dovedit a fi reale”, a mai spus istoricul.

Buncărele de sub Casa Poporului

Mituri similare au apărut și despre Casa Poporului, unde se spunea că cei care lucrau la buncărele subterane erau în pericol de a fi omorâți pentru a păstra secretul tunelurilor și buncărului construite la ordinele dictatorului.

În timp ce muncitorii nu au fost uciși, este adevărat că Nicolae Ceaușescu și-a construit un adăpost  subCasa Poporului.

Clădirea dispune de șapte etaje subterane. La ultimul nivel se află un buncăr antiatomic. Pereții buncărului sunt din beton, având o grosime de 1,5 metri. Acest beton este acoperit cu un strat special. Stratul oferă protecție împotriva radiațiilor.

La fel de populare erau poveștile despre partidele de vânătoare trucate sau despre granițele județene pe care localnicii nu aveau voie să le traverseze fără permisiune.

În final, multe dintre aceste legende reflectau frica și neîncrederea pe care oamenii o aveau față de regimul Ceaușescu.

Revista presei