POVESTEA UNUI TÂNĂR DE SUCCES. Studentul român care montează spectacole de teatru în Anglia

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să plece din țară, iar străinii rămân impresionați de abilitățile pe care le au studenții români. Andrei Marin- Bălulescu este unul dintre cei care s-au remarcat la o vârstă fragedă dincolo de granițe. În ciuda faptului că are doar 20 de ani, el montează deja în Anglia, mai precis în Derby, propriul lui spectacol de teatru.

Cum a început totul

Povestea lui a început în clasa a 12-a, când a decis săși urmeze pasiunea, teatrul. La examenul de Bacalureat a obținut media 9,60, iar la matematică a avut 10 fix. Cu toate că avea oportunități reale pentru o meserie de medic, fiind și olimpic la biologie, a preferat să facă artă.

Părinții n-au fost convinși de decizia lui, dar a avut un as în mânecă. A aplicat la o facultate cu dublă specializare, business și teatru. În România, nu există o facultate care să te formeze în două domenii, ceea ce i-a întărit convingerea că alegerea lui este potrivită ,,Am plecat în Anglia, vreau să-mi urmez visul. Sunt încântat că apar primele rezultate care îmi confirmă că am avut dreptate”, spune el. Să faci teatru este o alegere curajoasă, atât în România, cât și în Anglia. Industria de teatru de acolo nu diferă foarte mult de ceea ce se întâmplă la noi în țară. Nici englezii nu prea au locuri de muncă de oferit, cel mai des angajând colaboratori pentru diverse spectacole. Totuși, există o diferență de abordare. Ei îi susțin pe toți cei care vor să se formeze și le oferă oportunități în permanență.

De exemplu, cel mai apreciat lucru C.V. este voluntariatul pe care poți să-l faci la orice teatru din Anglia. Andrei este un tânăr sociabil, curajos și creativ, ceea ce l-a făcut să se adapteze repede, să-și facă prieteni și să afle de toate programele care îl interesează.

A convins conducerea să-l susțină

Printr-un program din facultate a ajuns să-și prezinte viziunea asupra unui spectacol a lui Moliere, Scapino, în fața conducerii Teatrului din Derby. Nu a fost singurul care a luptat pentru un loc în programul teatrului, dar a reușit să-i convingă pe englezi că viziunea lui merită susținută. ,,Mi-am prezentat ideea în fața profesorilor din facultate, apoi în fața personalului de la teatru. Apoi, am avut workshop pe care l-am ținut eu, sub supravegherea celor din teatru, ca să vadă cum mă descurc. Am reușit până la urmă să trec și de acest ultim test și am ajuns în programul lor din luna octombrie și noiembrie”. Cei de la Derby Theater au susținut spectacolul lui Andrei în totalitate din fondurile lor. Ceea ce înseamnă că a existat o adevărată echipă în spatele ideii lui. Nu au scăpat niciun amănunt, personalul teatrului fiind atent la tehnică, decor, costume, chiar și la afișe și promovare. Totul a fost realizat într-un mediu profesionist. Probabil în România aceste detalii, care lor li se păreau firești, ar fi fost socotite drept pretenții pe care un debutant nu ar trebui să le aibă.

Bălu, așa cum îi spun prietenii, trebuie să convingă și publicul din Anglia să vină la spectacolul lui, el fiind programat alături de producții profesioniste și nume importante din industrie. „Am lucrat destul de mult la acest spectacol, cam 3 luni de repetiții. Am ales să lucrez cu colegi de-ai mei, tot studenți, pentru că vreau să transmit și mesajul că am încredere că noi tinerii facem lucruri care merită atenție. Acum am aranjat și ultimele detalii pentru ,,Scapino”, dar voi avea mari emoții când vor fi primele reprezentații. Aștept cu nerăbdare să văd și ce spun oamenii despre munca mea”.

Până când publicul pășește în sala de teatru și se va face liniște, iar cortina se va ridica și luminile se vor aprinde, au mai rămas câteva zile. Andrei va avea sala plină pentru că rezervările online arată că la spectacolul lui au mai rămas doar foarte puține locuri care nu sunt rezervate.