Evenimentul Zilei > EVZ Special > Povestea unei căsătorii de conveniență. „Se purta frumos cu mine doar când îl amenințam cu divorțul”
Povestea unei căsătorii de conveniență. „Se purta frumos cu mine doar când îl amenințam cu divorțul”

Povestea unei căsătorii de conveniență. „Se purta frumos cu mine doar când îl amenințam cu divorțul”

Povestea de dragoste a unei tinere românce de 20 de ani cu un student tunisian s-a transformat, după căsătorie, într-o dramă sentimentală.

Emilia este o tânără care-și spune povestea, explicând din capul locului că „nimic nu este întâmplător”. Până la vârsta de 23 de ani a trecut printr-un viol și o căsătorie eșuată, în care a pus mult suflet. Soțul său, Abauelbaba (34 de ani), era tunisian și student în anul II la Facultatea de Medicină din București. Ținta lui: să facă rost de acte de ședere în România, printr-o căsătorie cu o tânără româncă.

„L-am cunoscut pe soțul meu în 2011, pe internet. Ne-am întâlnit prin parcuri, unde ne-am plimbat ore în șir. L-am dus acasă, la părinții mei, care nu l-au acceptat de la început, pentru că era musulman. După trei luni ne-am căsătorit pe ascuns. Nici în ziua de azi, ai mei nu știu că eu am făcut asta. Este secretul meu”, își începe povestea Emilia. Nu a existat nici un moment romantic în care să o ceară de soție, nu există nici inel de logodnă. Își dă seama acum că „subiectul căsătoriei a fost adus în discuție de el, într-o zi, și am stabilit amândoi să ne căsătorim…”.

Cununia secretă

Cununia civilă secretă a avut loc la Sectorul 6. „Erau prietenii lui, însoțiți de românce care s-au căsătorit cu ei din interes, în schimbul unor sume de bani. Asta spuneau ele. Eu credeam că între noi este o frumoasă poveste de dragoste. Am fost avertizată de una dintre fete: «Știi că te-a luat de nevastă pentru acte, nu?». Eu am fost foarte supărată și nu am crezut nimic. Mi s-a părut o răutate atunci”, își amintește Emilia. Imediat după ce străinul s-a văzut în mână cu certificatul de căsătorie, relația s-a răcit.

Au stabilit să închirieze un apartament cu trei camere, în care să stea cu un amic, tunisian, iar chiria o plătea tot ea. „«Nu locuim împreună pentru că tu nu ești în stare! Rezolvă cu părinții tăi», îmi reproșa Abauelbaba, când aducea vorba de conviețuire”.

„M-a convins să fac avort”

După mariajul secret, tânărul soţ a început să-i reproșeze felul în care arată. „Îmi spunea că nu-i mai place nimic din femeia pe care o iubea la început, îmi strigacă sunt grasă. El asta a văzut chiar și înainte să mă ceară de soție?”, mai spune ea.

Ținta ascunsă: Franța

Despre soţul ei, Emilia spune că este frumos, deştept, brunet şi înalt. „Am început, în scurt timp, să ne întâlnim doar în ziua în care eu luam salariul. Îi plăteam şi chiria, mai dădeam şi bani alor mei, iar eu nu rămâneam cu mare lucru…Ajunsesem să vorbim o dată pe săptămână și era drăguț cu mine numai când îl amenințam cu divorțul!”, îşi continuă povestea tânăra.

La începutul relaţiei, când Abauelbaba o invita la plimbări prin parcuri, i-a povestit că scopul lui este să se mute în Franţa. Astfel, ajutorul ei l-a împins un pas spre visul său. A obţinut permisul de şedere în România. Și a scăpat de interviul ofițerilor de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), când a aflat că Emilia este însărcinată. „După ce a luat permisul de şedere, m-am trezit cu el de mână într-o clinică. Acolo am fost şocată, m-a covins să fac avort”, se abţine Emilia, cu greu, să nu plângă.

Și-a dat licența în „Căsătoriile din interes”

Nu a trecut mult şi Abauelbaba a renunţat la facultate și a fugit în Occident. A luat cu el certificatul de căsătorie și cartea de identitate a Emiliei, crezând că, astfel, ea nu poate băga divorț. Femeia și-a dat seama că, pentru soțul său, a fost doar un pion în planul lui ambițios de a ajunge în Franța. La scurt timp după ce a fost părăsită, Emilia a anunțat Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Abia atunci, Abauelbaba a căutat-o pe Facebook.

La psiholog

Primul pas: a mers la un psiholog. La IGI a cunoscut oameni care au inclus-o în programe, a făcut traduceri, așa l-a cunoscut pe actualul prieten, care nu știe că este căsătorită. Pentru ruperea mariajului are nevoie de un avocat pe care încă nu şi-l poate permite, dar cu siguranţa va divorţa. „Experienţa aceasta m-a ajutat într-un fel. Mi-am făcut lucrarea de licenţă, care a fost foarte apreciată, cu titlul «Căsătoriile din interes». Am scris în ea despre cum profită străinii de tinere românce, despre cum se informează despre fete, cum se școlesc între ei”, a povestit Emilia.

Atunci când un cetățean român vrea să se căsătorească cu un străin, pentru obținerea actelor de ședere sau cetățenie, cuplul trebuie să treacă printr-un interviu. Ofițerii IGI stabilesc interviuri despre viața personală, pentru a depista căsătoriile de conveniență. „Am descoperit zeci de astfel de cazuri în acest an”, a explicat, pentru EVZ, un ofiţer IGI. În situația în care sunt demascați, cetăţenii străini au obligaţia de a părăsi statul în termen de 30 de zile.