Povestea uimitoare din spatele serialului „Lumini și umbre”

Puțină lume știe că familia Ceaușescu a intervenit în scenariu. Sute de actori, mii de figuranți și multă cenzură în cea mai mare producție românească.

Cel mai lung serial românesc de televiziune, o impresionantă distribuție și un joc actoricesc de excepție, așa ar putea fi descris în câteva cuvinte „Lumini și umbre”, serialul ce se difuzează în fiecare duminică, la TVR 2. Producția Televiziunii Române, realizată în perioada 1979 – 1982, în colaborare cu Centrul de Producție Cinematografică „București”, ascunde în în spate multe secrete. Conceput pentru 52 de episoade, au fost filmate 36 și s-au difuzat 33.

Bine primit de public, serialul a trecut printr-o cenzură greu de imaginat. „Dacă sunteți atenți filmul spune multe lucruri. Au fost suprimate personaje, au fost tăiate scene întregi și au fost rescrise. De exemplu, o să vedeți abia în episodul 32 cum se rezolvă cazul Petrescu (personaj ce purta numele de fată al Elenei Ceaușescu), deși intriga apare la început, pentru că atunci familia Ceaușescu era plecată în America de Sud. A fost o complicitate între realizatori și cenzură, la nivel de secretar de propagandă. Schimbările veneau direct de la familia Ceaușescu”, își amintește Vasile Alecu, producător delegat.

Romanul cinematografic este scris de Titus Popovici și Francisc Munteanu, în regia lui Andrei Blaier, Mihai Constantinescu și Mircea Mureșan. Filmul urmărește destinele unor familii dintrun orășel din Transilvania, la finalul celui de-al doilea Război Mondial. Și pentru episodul 25 s-a luptat mult ca să apară pe sticlă. Povestea despre rezistența spaniolă și cea franceză a fost vizionată de 18 persoane. De la Walter Roman, tatăl lui Petre Roman, până la Dumitru Popescu Dumnezeu. „Acolo a fost măcel. Probleme au apărut și la distribuirea în film a lui Sergiu Celac, ce îl interpreta pe un ziarist american de la Washington Post. „Celac intrase în dizgrație și cum fusese traducătorul lui Ceaușescu de engleză și de rusă a avut mari probleme pe vremea aceea. A trebuit să scoatem personajul de tot”, rememorează Alecu.

Titus Popovici scrisese deja scenariul pentru o nouă serie, când producția a fost stopată. „Am așteptat aproape doi ani să continue. Titus Popovici n-a putut sub nicio formă să-l convingă pe Ceaușescu, deși îi era partener de șah. Se lăsa bătut, evident. Se spune că familia Ceaușescu își dorea să apară în film, dar că Titus le-ar fi spus că acesta este alt film”, își amintește Mitică Popescu, cel căruia amiratorii îi spun și acum „Să trăiești, Împărate!”.

Adrian Sârbu, trimis după țigări

„Lumini și umbre a fost o rampă pentru mulți. Acolo s-a lansat Valentin Uritescu, care era actor la Piatra Neamț. A făcut un rol senzațional, cum au făcut Mitică Popescu sau Ion Besoiu. Pintea era foarte bun. A făcut rolul unui paralitic, care trăia cu o servitoare. Servitoarea era interpretată de Eva Pap, iar actrița a avut în timpul filmărilor un accident îngrozitor. Eva urma să pleace acasă. Era proaspăt căsătorită și o aștepta soțul său pentru că primeau mobila. Probabil era obosită și când a coborât din tren a vrut să treacă peste șine. A venit un tren din partea opusă și i-a tăiat ambele picioare și o mână. Eva Pap este și acum actriță la Teatrul din Târgu Mureș. Era o fată de o frumusețe nemaivăzută. Drăguță, zâmbitoare și cuminte”, povestește Florin Zamfirescu

„La Mediaș, regizor secund era Adrian Sârbu. Era foarte săritor. I-am spus că la un chiosc din Mediaș se vând țigări BT și l-am rugat să se ducă să ia. Filmam când s-a întors și ne-a făcut semn: „Am adus țigările”! a adăugat Zamfirescu.

Mitică Popescu a vrut să plece după prima zi de filmare. „Era în decembrie, filmam o secvență din episodul 17, în Gara Chitila. După ce am înghețat printre linii și vagoane, a venit operatorul-șef ca să-i spună regizorului Blaier că nu se poate monta materialul. Mi-am spus: „Am călcat cu stângul, nu mai joc”. Blaier a mimat o criză de inimă, m-a rugat să rămân. M-am înduioșat”, râde actorul.

Despre serial

● Exterioare au fost filmate la: Mediaș, Sibiu, Sibiel, Dumbrăveni, Brașov, București. ● Metrajul filmului normal a însumat 35.000 m, în total 70 km de film.

● S-au construit 50 de decoruri, au fost construite case întregi: casa Cosma, casa Bălan, hanul, restaurantul.

● La filmări s-a utilizat carul color al televiziunii.

● Au jucat 400 de actori și câteva mii de figuranți. ● Printre cei care au debutat în serial: Adrian Sârbu și Mona Segall.

● Distribuție: Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Mitică Popescu, Iurie Darie, Florin Călinescu, George Motoi, Ion Besoiu, Adrian Pintea, Cornel Coman, Dinu Manolache, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Emil Hossu, Valeria Seciu, Alexandru Repan, Dorina Lazăr, Ion Caramitru, Valentin Uritescu și Rodica Mureșan.