Povestea sloganului "Ieşi afară, javră ordinară!"

Cei de la Miliţia Spirituală povestesc amuzaţi că sloganul preluat de la galeriile de fotbal şi dus la Cotroceni nu făcea parte din repertoriul poliţiştilor, dar pe ei a picat "măgăreaţa".

Pe 24 septembrie, un slogan aruncat în poarta Cotrocenilor face carieră. "Ieşi afară, javră ordinară!" Lângă gardul lui Băsescu îşi strigau nemulţumirile mii de poliţişti. Supărat că de sub chipiurile lor au putut să iasă nişte vorbe de stadion, Băsescu a renunţat a doua zi la poliţiştii de la rutieră. Analiştii de serviciu i-au pus la zid sau le-au ţinut partea, în funcţie de culoarea politică.

Peste o lună, sloganul avea să fie preluat de militari. "Ieşi afară, javră ordinară!", strigau 2.000 de militari rezervişti şi în retragere în parcul de la Răzoare. Miercuri, 30.000 de manifestanţi din Piaţa Victoriei au apărut cu o variantă îmbunătăţită.

"ERATA. Ieşi afară, fiinţă extraordinară! Ne alungi din ţară, javră ordinară!" De data asta, invitaţia îi era adresată şi premierului Emil Boc. După 20 de ani, celebrul "Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!" are concurenţă.

Protestatari cu vechime

După un asemenea succes, poliţiştii ar putea emite pretenţii: să-şi înregistreze la OSIM marca, însă s-ar ciocni de cei de la Miliţia Spirituală şi cu alte sindicate, care ar emite pretenţii pentru drepturi de autor. De la ei a pornit sloganul împrumutat de la galeriile de fotbal, nu de la poliţişti. Cine sunt cei de la Miliţia Spirituală? Protestatari cu vechime. Doi tineri care la Revoluţie nu aveau buletin de identitate. Amândoi au fost botezaţi Mihai. Dar unul e Bumbeş, celălalt - Burcea.

Pe lângă numele de botez, mai au ceva în comun: niciun regim nu e pe gustul lor. Zilele acestea, organizaţia lor aşteaptă să primească statut juridic, deşi a fost înfiinţată încă din 2002, când cei doi erau stu denţi la istorie.

"Suntem cercetători la Institutul pentru investigarea crimelor comunismului, unde avem un sindicat, afiliat la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. În ziua respectivă am participat la miting. Toată lumea a zis că de la poliţişti a pornit sloganul şi a căzut măgă reaţa pe ei. Ei doar l-au preluat. Dar de ce atâta supărare? Ce, repertoriul trebuie aprobat de putere?", se revoltă Bumbeş, liderul organizaţiei.

Burcea îl completează: "Ce, trebuie să mergem cu nomenclatorul de lozinci la aprobat? Să ai compozitor, textier, un cantautor?".

PLANURI "Vrem să schimbăm colegiul CNSAS"

Mai nou, Miliţia Spirituală vrea să obţină statut juridic, iar odată cu acesta, se laudă cei doi, vor să lanseze şi un plan de acţiune pe care îl vor prezenta pe www.militiaspirituala.ro. Prioritare pentru ei sunt proiectele în educaţie, Roşia Montană şi, marele lor of, "să schimbăm colegiul CNSAS, o structură bugetofagă care răspunde doar la comenzi politice".

Membrii organizaţiei îi numeri pe degete, dar ei zic că nu vor să fie una de masă. Cum or să reuşească? "O să ţipăm, dezbatere, proteste, o să ieşim în stradă. Dacă nu se solidarizează lumea... masele sunt foarte uşor de cumpărat".

REVOLUŢIONARI

"La noi există doar anarhişti care rup tastatura"

În opt ani de Miliţie Spirituală, Mihai Bumbeş şi Mihai Burcea au participat la mai toate mitingurile şi şi-au adoptat sloganurile în funcţie de tema protestelor. La început, voiau să resusciteze spiritul civic, într-o lume în care, spun ei, organizaţiile studenţeşti au făcut pact cu partidul aflat la putere: PSD, iar 12 lideri primeau funcţii de conducere în TSD. "Noi simţeam atmosfera aia sufocantă, când nu puteai să te exprimi. Ce exista atunci? «Academia Caţavencu», «România liberă», EVZ, «Ziua» şi «Cotidianul». În audioviziual, nimic", spune Mihai Bumbeş.

Nu se consideră anarhişti, însă cred că, în România, o asemenea grupare ar trebui să existe pe bune: "La noi sunt doar anarhişti care rup tastatura, există un jihad. Ţara asta e plină de revoluţionari care fac revoluţie pe forumuri. Din păcate, nu ajută la nimic. Asta pentru că oamenii tac. Nu zic că ar trebui să iasă ca în Grecia. Ar trebui să iasă şi să pună presiuni pe instituţii, că nu te bagă nimeni în seamă".

Dacă până în 2004 au fost supăraţi pe PSD, acum au un dinte împotriva actualei puteri. "Exact ce s-a întâmplat în perioada 2000-2004 se întâmplă acum. Numai că nu mai e roşu, e portocaliu. E ciuma portocalie, cu o diferenţă: când făceau ceva baronii locali, se luau oarecare măsuri. Era schimbat, era demis. Se mima un gest politic. Dar acum se întâmplă orice, furăciuni... Se vorbeşte la TV, şi?!".

Spun că sunt curaţi ca lacrima, merg cu tramvaiul şi câştigă în jur de 13 milioane pe lună, dar veniturile şi le-au mai rotunjit prin colaborările la diverse ziare, deşi cred că şi presa e coruptă. Investigaţiile despre trecutul comunist al unor personalităţi publice i-au făcut cunoscuţi. Bumbeş spune că modelele lui sunt Ion C. Brătianu şi Ioşka Fisher, în timp ce Burcea e fan Doina Cornea şi Vasile Paraschiv.

"Eu o asemăn pe Doina Cornea cu profesoara care a intrat acum în greva foamei. Din punctul meu de vedere, valoarea morală a gestului este imens, dar nu serveşte nici măcar propriului interes. Şi ştiţi de ce? Pentru că românul are memoria foarte scurtă. Câţi îşi mai aduc aminte acum de Liviu Babeş? Omul şi-a dat foc pe pârtie pentru a protesta faţă de un regim. Scopul regimurilor este acesta, să ne sinucidem. Tocmai ca ei să aibă conştiinţa împăcată. Doamne fereşte, poate se întâmplă ceva cu doamna. Ce-a câştigat? Românul uită a doua zi. Mesajul meu este să mergem peste ei, trebuie să fie o acţiune ofensivă", îndeamnă Burcea.