Senatorul care a fondat UDMR a murit, ieri, la Viena. Ascensiunea lui Verestoy Attila (63 de ani) spune povestea unui politician discret și influent.
Fost inginer chimist înainte de Revoluție și urmărit de Securitate, Verestoy a intrat în Parlament încă din 1990, ca senator de Harghita, după care a început să facă afaceri în industria lemnului. Succesul financiar din anii tranziției i-a adus porecle în presă precum „Drujba lui Dumnezeu” și „Cherestoy”.
Politică
Membru în „garda veche” a UDMR-ului, Verestoy și-a căpătat rapid renumele unui negociator respectat de celelalte partide politice românești. „Am apreciat capacitatea lui Verestoy de a negocia şi de a căuta în orice moment căile de comunicare”, a spus fostul lider UDMR Marko Bela, una dintre persoanele care l-au cunoscut cel mai bine pe fostul senator.
Diplomație
Spre deosebire de alți politicieni maghiari, care au stârnit rumoare cu declarațiile lor autonomiste în decursul ultimilor 29 de ani, Verestoy nu a inflamat opinia publică. „A fost unul dintre liderii comunităţii maghiare din România care a promovat, în timpul celor 8 mandate în Parlamentul României, democraţia şi interesele ţării în care s-a născut”, a spus, ieri, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Longeviv
Verestoy Attila a fost printre ultimii parlamentari aflați în funcţie succesiv, în toate legislativele României. A fost și cel mai vechi membru din comisia parlamentară de control al activității SRI, în care a participat neîntrerupt din anul 2000.
În ultimii ani din viață, Verestoy Attila a mers într-o cârjă, după un accident grav de mașină în care a fost implicat în 2011, și a continuat să participe la ședințele Senatului.
A lăsat în urmă o avere evaluată la peste 30 de milioane de euro.