Povestea românilor care nu și-au vândut sufletele

Povestea românilor care nu și-au vândut sufletele

GENERAȚIA CARE NE-A LIPSIT. La 94 de ani, Radu Mărculescu, ”veteranul veteranilor” lagărelor sovietice, readuce la viață eroii anonimi care au scris istoria ignorată a rezistenței românești în Gulagul stalinist. Evz.ro reconstituie, începând de mâine, dramele unor eroi despre care nu mai vorbește nimeni.

Doar secolul celor două războaie mondiale putea crea un asemenea destin. Viața lui Radu Marculescu este o nebunie, o călătorie inițiatică și un izvor de pilde. Cele mai importante: capacitatea umanității de a produce răul, în forma absolută, este inegalabilă. Iar supraviețuirea este ca o ruletă rusească – ai nevoie de șansă, dar mai ales de curajul nebun de a apăsa pe trăgaci cu speranța infinită că Dumnezeu există.

EVZ v-a oferit în urma cu câteva săptămâni povestea unui supraviețuitor al Gulagului sovietic, Oleg Dombrovschi. N-avea dreptate basarabeanul. Nu e ultimul mohican. Într-o casă pierdută pe Calea Dorobanți trăiește Radu Mărculescu. Veteran al veteranilor din lagărele sovietice, omul care în cărțile sale de memorii face lumină asupra unei istorii prea puțin cunoscute: cea a prizionierilor români din infernul ”roșu”, prizonierii care au refuzat să se întoarcă în țară pe tancurile diviziei ”Tudor Vladimirescu”.

Au preferat chinurile lagărelor. Prețul pentru a reveni acasă era prea mare. Radu Mărculescu o spune cu vocea lui blândă, dar tranșant: ”Nu puteam să ne vindem sufletele. Am fi purtat toată viața cu noi cadavrul unui suflet mort”. E povestea multor ofițeri români de la Oranki, camarazi de arme, onoare și suferință.

Eroii de atunci, invizibili și tăcuți ca niște umbre ale unui trecut pe care comunismul l-a îngropat, ies acum la lumină din amintirile lui Radu Mărculescu. Acest discret arhivar al unor amintiri terifiante, dar mărețe, își deschide sufletul într-un serial special EVZ.

Urmează fragmente din romane nescrise: povestea fabuloasă a francofonului Mitică Bălan, care a fost la un pas să-și dea viața pentru un manual de franceza, tragi-comedia sublocotenentului de artilerie Mitică Grama, omul care a văzut cum s-a rescris istoria sexualității în captivitate, faza pe colhoz, incredibilele aventuri ale lui Puiu Atanasiu...

Veți citi despre exemplul lui Ionică Ciutea, omul care a făcut greva foamei zece zile, dezbrăcat, în ger, despre cum a sfidat-o căpitanul Nicolae Popescu-Tudor pe Ana Pauker și despre cum i-au obligat pe sovietici să-i repatrieze acești bărbați demni și curajoși, care n-au acceptat niciodată compromisul.

De mâine, pe evz.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News