Povestea norvegianului care a plecat cu o plută de lemn peste Pacific și alta din trestie peste Atlantic

Povestea norvegianului care a plecat cu o plută de lemn peste Pacific și alta din trestie peste Atlantic

A navigat 4.300 de mile din Peru până în Polinezia și 3.270 de mile din Maroc până în Barbados

În 1947, la numai doi ani după cel de-al II-lea Război Mondial, antropologul, arheologul și navigatorul norvegian Thor Heyerdahl și-a propus să demonstreze că insulele Polineziei au fost populate dinspre est către vest, mai exact din America de Sud și nu cu „imigranți” proveniți din Asia cum era și este acreditată teoria. În consecință, împreună cu alți cinci temerari, a construit o plută din nouă trunchiuri de copaci de balsa, lungi de 14 metri și cu un diametru de 60 de centimetri.

Balsa este un lemn foarte ușor, asemănător plutei, care crește din abundență în zonele calde din America de Sud. Doar cu niște hărți, un sextant, un ceas și câteva cuțite metalice, Heyerdahl a plecat din Callao, Peru, pe 27 aprilie 1947,  într-o călătorie de peste 4.300 de mile marine, adică 8.000 de kilometri – duși mai mult de puternicul current Humboldt – care a durat trei luni și jumătate.

Echipajul lui Thor Heyerdahl se adăpostea într-o cabină rudimentară construită din bambus. La bord erau cinci norvegieni și un suedez. N-au avut cu ei decât o tonă de apă potabilă păstrată în „tuburi” de bambus, 200 de nuci de cocos, cartofi, fructe mai greu perisabile și rădăcini. Pe parcursul călătoriei ei au mai mâncat din cee ace au reușit să pescuiască, adică: pești zburători, delfini, toni și rechini de mici dimensiuni. Singura cale de comunicație cu cei de la țărm care le monitorizau marșul a fost o stație de radio-amatori folosită de rezistența norvegiană în timpul războiului.

Un voiaj de succes, dar degeaba, că n-a dovedit nimic

Voiajul a fost un succes, cu toate că pluta propulsată de o singură velă atârnată pe un catarg din lemn de mangrove și înalt de nouă metri – botezată Kon-Tiki, după numele zeului incaș al soarelui – a naufragiat spectaculos, în 7 August 1947, după 101 zile între cer și apă, pe recifurile de corali ale insulei pustii Raroia din arhipeleagul Tuamotu. După o săptămână, un localnic care pescuia într-o canoe i-a observat și au ajuns în Tahiti la bordul goeletei franțuzești Tamara, care a remorcat și resturile plutei naufragiate. Deși succesul acestei călătorii a dovedit că polinezienii ar fi putut să vină dinspre est, de pe continentul american, această teză este și astăzi contestată de către comunitatea științifică.

De pe urma aceste aventuri aventurierul norvegian a scris o carte care a făcut furori la mijlocul secolului trecut pe nume: „Expediția Kon-Tiki. Cu pluta prin Mările Sudului”.

 Ra II, pluta din trestie cu care Thor Heyerdahl a traversat Atlanticul

După expediţia Kon-Tiki, Heyerdahl a făcut cercetări arheologice în insulele Galapagos, Insula Paştelui şi Peru şi a continuat să încerce să-şi dovedească teoriile despre rolul pe care l-au avut călătorile peste ocean în migraţia şi cultura vechilor civilizaţii. În 1970, Heyerdahl a traversat Atlanticul, din Maroc până în Barbados, cu o ambarcaţiune din papirus botezată Ra II – după Ra, zeul egiptean al soarelui – pentru a dovedi că anticii egipteni ar fi interacţionat cu populaţiile pre-columbiene ale Americii de Sud.

A reușit abia la a doua încercare. El a construit, pe rând, două ambarcațiuni, Ra I și Ra II, din trestie de pe malurile Nilului, după modelele de pe pereții mormintelor antice egiptene. Navele, în fapt tot niște plute, aveau o lungime de 15 metri, lățimea de 4,8 metri și câte un catarg bipod înalt de nouă metri, iar suprafața singurei vele era de 60 m2.

Un echipaj ca Turnul Babel

Echipajul plutelor era format din șapte oameni, cu toții de naționalități și profesii diferite: un norvegian – profesor universitar, un italian – fotograf, un mexican – diplomat și arheolog, un egiptean – scufundător, un american – marinar, un sovietic – doctor și un analfabet din Ciad, dar specialist în papirusuri.

Mascote la bord au fost rățoiul Simbad și maimuțica Safi. Plecând din 1969 din portul Safi, din Maroc, Ra I a parcurs 539 de mile marine, dar expediția a fost întreruptă din cauza avariilor. Un an mai târziu, în 1970, folosind curentul Canarelor, curentul Ecuatorial și alizeele, Ra II a străbătut, în 57 de zile, 3.270 mile marine – circa 6.000 de kilometri, după multe peripeții, până în Barbados.

Călătoria a reușit, însă, la fel ca și precedent, cu KonTiki, n-a reușit să demonstreze decât curajul aventurierilor. Ca element pitoresc, RA II a fost botezat cu lapte de capră de către o „nașă” berberă. Ulterior, ambarcațiunea a fost predată Muzeului Kon Tiki din Oslo. Thor Heyerdahl a murit în 2002 la vârsta de 87 de ani.

Granițe? N-am văzut niciodată una. Dar am auzit că există în mințile unor oameni”, obișnuia să spună marele aventurier al secolului XX.

 

Ne puteți urmări și pe Google News