Povestea liderului USR din gașca lui Radu Mazăre cu documente. Precizările avocatului Stelian Ion

Deputatul de Constanța Stelian Ion este liderul de grup al Uniunii Salvați România din Camera Deputaților și membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Stelian Ion este vicepreședinte al USR, este avocat pledant din 2004, iar din anul 2010 are competență pentru toate instanțele de orice grad.

Puțini cunosc faptul că Stelian Ion a fost unul dintre favorizații fostului primar al orașului Costanța, Radu Mazăre.

Eseul despre propria-i viață

Stelian Ion a căutat tot timpul să ascundă că a făcut parte din categoria privilegiaților care au obținut avantaje de pe urma regimului Mazăre. Pe site-ul oficial al USR Stelian Ion a postat un eseu despre viața și activitatea sa până la intrarea în Uniunea Social Democrată.

Cităm câteva fragmente din acestă proprie poveste:

„Tatăl meu este de profesie electrician, iar mama referent în cadrul fostei ICRAL. Amândoi sunt acum în pragul pensionării.”

Aici intervine prima minciună prin omisiune a demnitarului. ICRAL a dispărut din anii 1990 și personalul a fost preluat de Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța.

De fapt mama deputatului a lucrat din 1996 până în 2018, când s-a pensionat, la RAEDPP, regie din subordinea Primăriei Constanța, adică „fosta ICRAL”.

De ce folosește deputatul sintagma „fosta ICRAL”?

Simplu, de la fosta ICRAL a beneficiat de nenumărate avantaje. Primul a fost contractul cu numărul 219, din 2 septembrie 2004, încheiat exact cu RAEDPP, fostă ICRAL.

Obiectul contractului a fost: asistență juridică!

Imediat cum a terminat facultatea, avocatul Stelian Ion a primit un contract de la fosta ICRAL, unde lucra mama sa, regie din subordinea lui Radu Mazăre!

Contractul a rămas în vigoare până în anul 2016 când Stelian Ion a devenit deputat. Conform evidenței contabile a RAEDPP, în perioada 2009-2016, Stelian Ion a încasat pentru serviciile oferite aproximativ 150 000 de lei.

Pentru perioada 2004-2009, nu se mai știe ce sume a încasat pentru că arhiva a fost depozitată și din această cauză nu am putut primi informații.

Stelian Ion avocatul lui Radu Mazăre

Fostul primar Radu Mazăre l-a perceput pe Stelian Ion ca un om de-al „casei” așa că i-a mai dat și câteva procese care-l implicau personal.

Cel mai scandalos este cel al colegei noastre de la Evenimentul Zilei, Feri Predescu versus Mazăre Radu!

Acțiunea a fost făcută de avocatul Stelian Ion împreună cu avocatul la care lucra ca stagiar. Feri Predescu a afirmat la Realitatea TV, referindu-se la un conflict al fostului primar, că municipiul Constanța e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”.

În final, Feri Predescu a fost condamnată în anul 2007 pentru calomnie și a fost obligată să-i plătească lui Radu Mazăre 10. 000 de euro ca despăgubiri.

Jurnalista a făcut un credit pentru a putea plăti despăgubirile lui Mazăre.

Un alt dosar în care Stelian Ion a intrat pentru Mazăre este tot unul de calomnie. Radu Mazăre a făcut-o într-o emisiune televizată „proastă” pe Sulfina Barbu, care ocupa funcția de ministru al Mediului în acea perioadă.

Stelian Ion a reușit să-l scape pe fostul primar Mazăre de consecințele juridice ale afirimației sale, obținând o achitare.

Un alt proces în care Mazăre a apelat la Stelian Ion este legat de un comunicat dat de IGPR cu privire la faze de cercetare împotriva fostului edil al Constanței. Mazăre versus IGPR s-a terminat în defavoarea baronului de la Marea Neagră cu toată strădania actualului deputat Stelian Ion.

Locuință de la ANL pentru avocatul lui Mazăre

Cum aminteam anterior, în septembrie 2004, Stelian Ion a primit un contract de la RAEDPP Constanța. După un an, pe 23 septembrie 2005, prin HCL 460 din 23.08.2005, Stelian Ion a primit cu contract de închiriere o garsonieră ANL în cartierul Poarta 6, din Constanța.

Pe atunci aproape 80% din aceste locuințe erau atribuite cu dedicație.

Pe aceste liste se numără polițiști, judecători, angajați ai RAEDPP, Primăria Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, TV Neptun și alte firme ce aprțineau fostului primar.

Amintim două persoane reprezentative care au luat locuințe alături de Stelian Ion, Pârvulescu Gabriel Valentin om de încredere al lui Radu Mazăre care a îndeplinit funcții importante în Primăria Constanța și Epure Marius Cristian, fost judecător la Judecătoria Constanța care acum este președintele Curții de Apel Constanța.

Totuși cartierul Poarta 6, unde a primit garsoniera actualul deputat, este una prost cotată în Constanța. Este curios cum a putut îndeplini condițiile pentru a primi această locuință Stelian Ion.

Am adunat și noi punctele care erau atribuite unei persoane de condiția lui Stelian Ion și am ajuns la 45, ori Stelian Ion a îndeplinit 81. Nu știm ce alte argumente și ce documente a depus la dosar Stelian Ion ca să ajungă la 81 de puncte, dar după calculele normale nu îndeplinea baremul.

Schimb de locuință cu cântec

Pe 01.11.2014, Primăria Constanța, prin HCL nr 189, a aprobat un schimb de locuință pentru Stelian Ion.

Acesta a primit în locul garsonierei din cartierul Poarta 6 o alta locuință în cartierul Faleză Nord, pe strada Pescarilor, nr 65.

Acest gen de schimburi nu se puteau face decât dacă aveai ceva pile pe la Radu Mazăre.

Dar mai este un aspect de luat în seamă cu privire la acest schimb. Era greu ca cineva care locuia lângă mare pe faleza să se mute la Poarta 6 a Portului!!! Cea care a acceptat schimbul se numește Dorina Dobrescu.

Aceasta i-a fost clientă lui Stelian Ion într-un dosar care implica o crimă pasională. Concubinul acesteaia a omorât în chinuri pe un admirator al său.

Dorina Dobrescu a fost acuzată de tăinuire și a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare în timp ce concubinul a luat 21 de ani de temniță.

Dorina Dobrescu a acceptat schimbul de locuință cu Stelian Ion. Ca să fie afacerea încheiată, pe 22.09.2016, când deja era primar Decebal Făgădău, Primăria i-a vândut locuința ANL lui Stelian Ion cu prețul de 95. 851 de lei.

Un cadou pentru vicepreședintele USR Stelian Ion de la prietenul său Decebal Făgădău, dacă ne gândim că prețul pieței în zonă este cel puțin dublu.

În timp ce Stelian Ion beneficia de astfel de avantaje de la Radu Mazăre și Decebal Făgădău, în calitatea sa de avocat al primăriei a evacut foarte multe familii din locuințele RAEDPP, unele dintre ele făcând chiar obiectul unor retrocedări.

Stelian Ion pseudo-luptătorul împotriva abuzurilor primăriei lui Făgădău

Tot în eseul autobiografic de pe site-ul USR vicepreședintele Stelian Ion povestește:

„Am copilărit în cartierul Tomis Nord, aproape de Parcul Tăbăcăriei, situat în jurul lacului omonim…..Ulterior, începând cu anul 2013, latura mea pregnant ecologistă s-a manifestat prin participarea la nenumărate manifestații de protest în care am militat pentru protecția mediului înconjurător.

Tot în acea perioadă Constanța a început să fie sufocată de nenumărate proiecte imobiliare controversate.

Au început să apară foarte multe blocuri în special pe spațiile verzi, cu încălcarea legislației din materia urbanismului și a protecției mediului. În momentul în care interesele imobiliare au ajuns în cartierul în care am copilărit am decis că este momentul să mă implic civic cu toate forțele. Am câștigat în calitate de avocat câteva procese cu oarecare rezonanță locală în domeniul urbanismului, împiedicând astfel unele proiecte imobiliare ilegale”.

De fapt a inițiat și câștigat un singur proces de anulare PUZ din zona Spitalului Județan Constanța, dar care nu are nimic de a face cu lupta civică.

Avocatul Stelian Ion intrat în dosar nu în numele asociației Verde Urban pe care o deține, ci a fost angajat și plătit de persoane care locuiau în zonă.

Un al proces al său care viza o clădire de pe spațiul verde din zona blocului părinților săi a fost pierdut de un coleg al său.

După ce a ajuns deputat Stelian Ion nu a mai intrat în acest dosar. Un alt ONG - Constanța Altfel a inițiat un alt proces și a reușit stoparea construcției de pe spațiul verde.

Chiar și pe site-ul asociației sale Verde Urban se laudă cu aceste procese care n-au legătură cu lupta civică împotriva Primăriei prietenului său Decebal Făgădău. Un alt proces inițiat de Stelian Ion s-a finalizat cu o neciere pe bani.

Constanta.ro

Iată ce spunea, despre această tranzacție, pentru Constanta.ro, avocatul Ion Stelian: ”În procesul la care vă referiți am avut calitatea de parte, de persoană vătămată.

Nu am reprezentat pe nimeni altcineva, nu am reprezentat nici vreun ONG, nici vreo asociație de proprietari, nu am reprezentat interesele generale ale constănțenilor, ci am încercat să evit sau să diminuez o pagubă personală.

În fața blocului în care locuiesc, a demarat la un moment dat, la începutul anului 2016, construirea unui bloc. Era evident că mă afecta, că îmi lua soarele.

I-am acționat în instanță pe primar și pe investitor pentru anularea autorizației de construire. Inițial mai purtasem un proces pe care îl câștigasem cu primăria pentru a-mi pune la dispoziție autorizația de construire și documentația aferentă în scopul de a putea verifica modul concret în care noul bloc mă putea afecta.

Până să obțin această documentație a trebuit să introduc și acțiunea de anulare a autorizației de construire, deoarece ieșeam din termenul de 6 luni în care puteam formula acțiunea în contencios administrativ.

Pe parcursul procesului am comandat un studiu de însorire unui arhitect din București, iar studiu mi-a relevat că voi mai avea la solstițiul de iarnă cca 1,5 ore de însorire directă, în condițiile în care limita stabilită de normativele în vigoare este chiar de 1,5 ore.

Mi-am dat seama că sunt șanse 50% să pierd sau să câștig, în condițiile în care durata de însorire era oricum substanțial redusă de la 4-5 ore la cca 1,5 ore, doar că nu era clar că ar fi coborât sub limita legală.

În aceste condiții, am acceptat propunerea de a încheia o tranzacție în proces și a primi o despăgubire în cuantum de 10.000 de euro pentru lipsa de însorire. Informațiile acestea sunt publice, la îndemâna oricui.

Aș fi putut continua ani de zile procesul, doar că puteam pierde, rămâneam și cu igrasia din balcon, și cu un gol în buget. În plus, la acea dată îmi era tot mai clar că nu voi mai avea timp să mă ocup de niciun proces, nici măcar de acesta în care aveam calitatea de parte, nu de avocat.”

Suma apare și în declarația de avere a deputatului.

Firma de la care a primit onorariul este deținută de unul dintre cei mai mari  investitori imobiliari din Constanța.

În rest, Stelian Ion a făcut doar o falsă opoziție actualului primar Decebal Făgădău, locotenentul lui Radu Mazăre, ce se rezumă la declarații și acțiuni fără finalitate.

În toamna anului trecut, vicepreședintele USR, Stelian Ion și-a anunțat candidatura pentru primăria Constanța.

Precizările avocatului Stelian Ion

Vicepreședintele Stelian Ion ne-a transmis următoarele:

Afirmația că aș fi făcut parte din ”gașca lui Radu Mazăre” este o minciună de cea mai joasă speță. Radu Mazăre a declarat presei că nu mă cunoaște.

Mazăre nu își amintește de mine pentru simplu motiv că avocatul la care a apelat și cu care a fost în contact a fost maestra mea, nu am fost eu, așa cum eronat se scrie în articol. Acum 14 ani, la debutul meu în profesia de avocat, maestra mea a fost angajată de Mazăre, iar eu am ajutat-o în 3 dosare civile pentru care am primit ”fabulosul” onorariu de 500 de lei/dosar. În calitate de avocat colaborator mă ocupam de toate lucrările pe care mi le repartiza maestra. Cum poți fi din gașca cuiva care nici nu te cunoaște? Este un nonsens.

Tocmai asta e problema multora: că nu am făcut și nu fac parte din nicio ”gașcă”. La Constanța mafia e întinsă, e transpartinică și e terifiată de faptul că aș putea deveni primar și le-aș putea strica socotelile.

Pentru toți cei interesați, voi răspunde punctual la câteva dintre acuzațiile, speculațiile și neadevărurile cuprinse în articol. 1. „Stelian Ion a căutat tot timpul să ascundă că a făcut parte din categoria privilegiaților”. În opinia autorului articolului „privilegiile” mele ar fi: - 1.500 de lei câștigați din trei procese civile în care, ca avocat colaborator al maestrei mele, l-am reprezentat pe Mazăre; - 1.400-1.500 de lei brut/lunar în procesele în care am reprezentat RAEDPP; - o garsonieră pe care am primit-o prin programul ANL în 2005, pe care am schimbat-o cu o altă garsonieră ANL, în suprafață utilă de 35,28 mp; pe aceasta din urmă am cumpărat-o în condițiile legii și locuiesc în ea și în prezent, cu soția și cu cei doi copii. Nu am fost privilegiat de nimeni, am muncit pentru tot ceea ce am obținut și mi-am exercitat numai drepturi legale.

2. „Decebal Făgădău i-a vândut garsoniera ANL lui Stelian Ion la un preț mult sub cel al zonei”. ” Un cadou pentru vicepreședintele USR Stelian Ion de la prietenul său Decebal Făgădău, dacă ne gândim că prețul pieței în zonă este cel puțin dublu”.

În realitate, prețul garsonierei pe care am cumpărat-o era stabilit prin hotărâre a guvernului, nu de către primar. Am cumpărat garsoniera cu respectarea strictă a legii. Să spui că Făgădău mi-e ”prieten” este deja mult prea mult, având în vedere că adversitatea noastră e de notorietate.

3. „Stelian Ion și-a schimbat garsoniera cu o clientă de-a sa într-un dosar care implica o crimă pasională. Concubinul acesteia a omorât în chinuri pe un admirator al său.”

Să încerci să-mi legi numele de crime pasionale, doar pentru a-mi știrbi reputația are mai puțină legătură cu jurnalismul, și mai degrabă cu fake news-ul. Doamna cu care am făcut schimbul de locuință nu mi-a fost niciodată clientă, iar afirmațiile din articol sunt complet eronate. Acestea informații ar fi trebuit verificate atent înaintea publicării.

Articolul face referire și la faptul că mama a lucrat înainte de 89 la ICRAL, instituție care s-a transformat apoi în RAEDPP. Informația este absolut irelevantă, pentru că mama era un simplu angajat, care nu avea niciun fel de putere de decizie sau de influență în cadrul regiei. Contractul încheiat de mine cu RAEDPP n-are absolut nicio legătură cu Mazăre. Pentru că obținusem cel mai bun rezultat la admiterea în Barou, doamna avocat Ioana Focșa mi-a propus o colaborare. Am preluat apoi unele dintre dosarele pe care doamna avocat le avea cu RAEDPP și așa am devenit unul dintre cei peste 10 avocați care reprezentau regia în instanță. Bineînțeles că RAEDPP a fost unul dintre mulții clienți pe care i-am avut de-a lungul timpului. Important este că mi-am făcut treaba ca la carte.

În final, reamintesc faptul că tocmai abuzurile lui Mazăre și ale lui Făgădău au fost cele care m-au determinat să intru în politică. După ce am dus o luptă constantă pentru protecția mediului încă din anul 2013, după ce am participat la protestul din Marțea Neagră, după ce am înființat asociația Verde Urban prin intermediul căreia am dus multe bătălii împotriva construcțiilor ilegale și a distrugerii spațiilor verzi, am ajuns în parlament, unde timp de trei ani le-am stat ca un ghimpe în coaste pesediștilor și tuturor celor care au vrut să măcelărească justiția și să facă praf codurile penale. Fapte, un vorbe. M-am implicat în această luptă pe toate fronturile: cetățean, ong-ist, avocat, politician.

În articol se afirmă și că sunt un pseudo-luptător împotriva abuzurilor administrației constănțene și că am fost implicat doar în anularea unui singur PUZ.

Invit cititorii să se informeze și de pe pagina de socializare a asociației Verde Urban unde vor găsi mai multe detalii legate de activitatea mea civică.

Amintesc aici doar 2 acțiuni: - anularea avizului de mediu și, ulterior, anularea definitivă a unei hotărâri de consiliu local prin care se atribuia în mod nelegal o suprafață de 500 mp spațiu verde pe strada Suceava din cartierul Tomis Nord, teren care intrase în proprietatea unui apropiat al lui Mazăre, fost candidat pentru funcția de senator din partea PSD, deținător al multor firme importante cu care primăria a avut legături foarte strânse; propunerea de PUZ pe care am blocat-o și care avea la bază chiar acest teren viza desființarea a cca 3.500 mp de spatii verzi pentru amenajarea unor parcări pentru două noi blocuri care urmau să se construiască (în această cauză am fost avocatul a două asociații de proprietari și i-am reprezentat în instanță pe foștii mei vecini, contra unui onorariu simbolic. Procesul a fost inițiat de mine și a fost finalizat de un coleg; 3.500 mp de spațiu verde salvați în Constanța or fi puțin lucru? - anularea în primă instanță a PUZ - ului inițiat de Oil Depol în Parcul Tăbăcărie, în apropiere de Satul de Vacanță; procesul este în faza recursului (în colaborare cu Asociația Verde Urban).

Referitor la despăgubirea primită de la un dezvoltator imobiliar, menționez că acesta a construit un bloc în fața ferestrelor mele și mi-a luat, la propriu, lumina soarelui. L-am dat în judecată și, în final, am obținut niște despăgubiri. Acest proces nu a avut absolut nicio legătură cu acțiunile mele civice sau cu activitatea Verde Urban, cum se încearcă a se sugera în articol.

***