În localitatea ieșeană Dancu, familia românca rănită în atentatul din Suedia, care trăiește într-o sărăcie greu de imaginat, numără minutele până când își vor revedea mama.
Pavel şi Lori, doi dintre fiii Păpuşei Ciuraru mărturisesc că mama lor a plecat cu unul dintre băieţi, cu Balodia, să adune bani pentru casă. În ultimele zile, toți localnicii din comună au aflat de drama familiei și sunt alături de ei. „M-a sunat tata din străinătate, din Suedia, să îmi spună că s-a întâmplat cazul ăsta cu teroriştii şi mi-a spus că a lovit-o şi pe bunica. Mi s-a părut ceva rău. Din ce mi-a zis tata e lovită la picior, i-au făcut operaţie doctorii de acolo”, a povestit Cristinel Gabriel Ciuraru, nepotul Păpuşei Ciuraru, conform Mediafax.
Rudele femeii povestesc că femeia de 83 de ani dormea în centre pentru persoane fără adăpost şi că o mare parte din banii pe care îi făcea pe străzile din Stockholm îi trimitea acasă. „Mama s-a dus să facă şi ea nişte bănuţi, aici nu ai niciun trai, nu ai niciun venit. Are vreo lună de zile de când e plecată baba, nu s-o ştiut că se întâmplă cazul ăsta, să dea teroriştii peste ea, să poată să o omoare. Ea s-a dus să facă un ban să termine căsişoara asta... Putea să moară, nu se ştie omu`, nu eşti în ţara ta să ştii ce s-a întâmplat. Mama e cerşetoare de felul ei. Şi eu sunt cerşetor, nu furăm, nu nimic, suntem oameni în regulă. Făcea bani, făcea două-trei milioane (200-300 de lei – n.r.) săraca băbuşca, la o săptămână, nu zi de zi, că doar nu îi baţi cu ciocanul. Dacă îţi dădea îţi dădea, dacă nu, nu...”, a declarat Pavel Ciuraru, fiul bătrânei.
Tot băieții bătrânei povestesc că nu este însă prima dată când Păpuşa Ciuraru pleacă de acasă la cerşit în alte ţări. „Ea a plecat că acum doi ani de zile. Am început să ridicăm căsişoara asta, a plecat cu tata. Uite ce s-a întâmplat. Dumnezeu e mare, acum să vedem ce se va întâmpla. A plecat cu inima bună, ca să facă bani să termine casa. E bătrână, nu se ştie câţi ani mai trăieşte, cât mai merge. Nu ştii niciodată cât trăieşte omul. E a doua, a treia oară când pleacă. Ea munceşte pentru copii, pentru nepoţi”, spune Cristinel Gabriel Ciuraru, nepotul bătrânei.
Pentru că nu au terminat casa, copiii Păpuşei Ciuraru locuiesc şi acum pe unde pot, pe la neamuri. „Noi am fost cinci fraţi, trei am mai rămas. Mama a plecat la cerşit să termine casa, că noi stăm la neamuri”, a explicat Lori Ciuraru, un alt fiu al bătrânei. Păpuşa Ciuraru s-a născut în Buhuşi, judeţul Bacău, şi a supravieţuit prigoanei rromilor, în 1942.