Povestea femeii ce a descoperit primul coronavirus. Fiica unui șofer silită să abandoneze școala în adolescență

Povestea femeii ce a descoperit primul coronavirus. Fiica unui șofer silită să abandoneze școala în adolescență

De luni bune avem pe buze zilnic termenul ”coronavirus”. Aceasta e denumirea generică  pentru o clasă de agenți patogeni din care face și SARS-COV 2, care ne dă mult de furcă în această perioadă, stând la baza pandemiei.

Oamenii au devenit conștienți de existența coronavirușilor abia cu câteva zeci de ani în urmă, iar totul se datorează fiicei unui șofer de autobuz.

Descoperirea cornavirușilor i se datorează lui June Almeida, virolog scoțian care, cu puțină educație formală, a devenit doctor în știință și pionier în imagistica privind identificarea și diagnosticarea virusurilor. Ea a descoperit un nou tip de coronavirus în anul 1964, și tot ea i-a dat și numele, pornind de la forma acestuia.

Povestea cercetătoarei e fascinantă. Născută în 1930 la Glasgow, în Scoția, June Almeida (Hart) a fost fiica unui șofer de autobuz. Ea a fost silită să abandoneze școala, în adolescență, și să muncească pentru a se întreține, din cauza condițiilor familiale precare. Tânăra a renunțat la studii la vârsta de 16 ani, în ciuda faptului că era o elevă strălucită; deoarece familia ei nu își permitea să o întrețină la școală.

La vârsta de 17 ani, a reușit să se angajeze ca tehnician laborant la spitalul didactic Glasgow Royal Infirmary, secția de histopatologie. După un timp s-a mutat la Londra, unde s-a măritat cu artistul venezuelean Enriques Almeida, iar în 1954, la 24 de ani, împreună cu acesta și fiica lor, a emigrat în Canada, la Toronto.

Aici June Almeida s-a  angajat la Ontario Cancer Institute, ca tehnician în microscopie electronică, o poziție nouă, care i-a permis să își arate măsura priceperii. Ea a descoperit cum pot fi observate mai bine la microscop virusurile, folosind anticorpi, a căror prezență determină agregarea particulelor virale.

Imediat după ce descoperirile tinerei au devenit publice, oficialii britanici din domeniul sănătății au încercat să o readucă în țară, , însă nu au avut succes decât la 10 ani de când tânăra părăsise țara sa natală. June Almeida a început să lucreze la St. Thomas’s Hospital Medical School din Londra, în 1964. Este același spital unde a fost internat, recent, premierul britanic Boris Johnson, pentru a fi tratat de COVID-19.

Descoperirea coronavirusului uman, refuzată de presa medicală

În Regatul Unit, June Almeida a început colaborarea cu dr. David Tyrrell, șeful departamentului de cercetare a gripei sezoniere din Salisbury. Acesta studia virusurile obținute din probele nazale recoltate de la pacienții gripați și a observat că poate cultiva agenții patogeni, cu o singură excepție.

Proba cu agenți patogeni care nu voiau să se înmulțească în condițiile date i-a fost trimisă spre cercetare lui June Almeida, iar aceasta a identificat, cu ajutorul microscopului, primul coronavirus uman. Ea cunoștea forma coronavirusului, pentru că mai văzuse același tip de particule virale în timpul studiilor pe șoareci și pe pui.

Denumirea de coronavirus, vine de la modul în care se prezintă agentul patogen. June Almeida a observat că acesta are o coroană, sau un halou, iar Dr. Tyrrell și prof. Tony Waterson, directorul de la acea vreme al St. Thomas’s Hospital Medical School, au fost de acord că e cel mai potrivit nume pentru noul virus care îmbolnăvea oamenii.

În mod curios, prima publicație medicală spre care au fost transmise rezultatele cercetării privind descoperirea primului coronavirus uman au respins articolul, pe motiv că imaginile care ilustrau studiul ar fi doar “niște reprezentări de slabă calitate ale unui virus gripal”. Astfel, descoperirea primului coronavirus a fost anunțată abia în 1965, în British Medical Journal, iar primele imagini cu agentul patogen au fost publicate în 1967, în Journal of General Virology.

June Almeida și-a luat doctoratul la Postgraduate Medical School din Londra trei ani mai târziu, iar în ultimii ani ai carierei a lucrat la Wellcome Institute, unde a contribuit la o serie de noi descoperiri în domeniul virusologiei. După ce în anii ʼ80, s-a retras din cercetare și a activat ca instructor de yoga, s-a alăturat unei echipe dedicate studiului HIV. Dr. Almeida a murit, la vârsta de 77 de ani, în 2007.

Sursa: Estnews.ro

Sursa foto: Aporea.com, CNN.com