Din start trebuie menţionat faptul că această sărbătoare este foarte iubită în America. Istoria Black Friday are la bază termenul "black" (negru), termen ce a marcat mai multe perioade din Statele Unite şi anume criza din 1869, atunci când bursa a căzut din cauza economiştilor Jay Gould şi James Fisk care, prin înşelăciune, au reuşit să acapareze toată piaţa de aur din SUA, dar şi începutul marii crize economice asociată cu prăbușirea bursei de acțiuni din ziua de marți (așa-numita Marțea neagră) 29 octombrie 1929.
Vinerea Neagră este ziua care urmează Zilei Recunoștinței în Statele Unite, și care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun. Deoarece Ziua Recunoștinței este ultima zi de joi din noiembrie, Black Friday apare în fiecare an între 23 și 29 noiembrie. Black Friday este cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite şi cu recorduri de încasări.
Pentru comercianti, aceasta este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece acum se fac cele mai multe cumparaturi. In SUA, Black Friday este celebrat la sfarsitul lunii noiembrie, cand multe companii ofera zile libere angajatilor lor.
O altă poveste poate fi legată de faptul că, de obicei, mai multi muncitori "se dădeau bolnavi" a doua zi după Ziua Recunoştinţei, iar fabricile şi uzinele rămâneau în vinerea de după sărbătoare fără forţă de muncă. Cert este că Black Friday îşi are originile în Statele Unite şi are loc, anual, a doua zi după Ziua Recunoştinţei, dar, Vinerea Neagra a reducerilor a intrat şi pe piaţa românească cu mare succes. Românii devenind niste pasionaţi vânători de oferte, de la electrocasnice până la jucării.
Un pic diferit este faptul că la noi Black Friday a devenit un soi de Black Week deoarece foarte mulţi comercianţi încep reducerile de la începutul lunii noiembrie şi le continuă până pe 1 Decembrie, cu puncte culminante în cele doua weekenduri dintre aceste date.