Daniel Negreanu: "La 16 ani câştigam din poker mai mult decât profesorii"

Daniel Negreanu, canadian de origine română, a renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani, apoi a câştigat 12 milioane de dolari din cel mai popular joc de cărţi.

Daniel Negreanu a devenit celebru fiindcă a făcut artă din poker. La 36 de ani, canadianul cu origini româneşti este un as în mânuirea cărţilor de joc, iar de două zile se află la Bucureşti, ca invitat al celor de la "Pokerstars", cel mai cunoscut site de profil din lume.

Povestea lui este spectaculoasă. La 16 ani, a renunţat la şcoală pentru a se dedica în întregime pokerului. "Am studiat jocul în sine, adversarii, mi-am exersat mimica feţei. Ajunsesem să fiu total inexpresiv, devenisem un nesuferit", ne-a spus ieri Negreanu.

În 1990, Daniel a participat, în Las Vegas, la primul său turneu major. A pierdut 3.000 de dolari, dar nu s-a dat bătut. Astăzi, el are un cont garnisit cu 12 milioane de dolari, bani câştigaţi în turneele de profil, şi este un "guru" în poker. Cele 12 milioane reprezintă un record: cel mai mare câştig adunat din acest joc de o singură persoană!

Daniel a avut legături cu ţara noastră prin intermediul părinţilor săi, români, care au emigrat în Canada în 1967 şi s-au stabilit în Toronto. Născut în 1974, Daniel a vizitat prima oară România la 10 ani, pentru a reveni aici la începutul săptămânii.

DESPRE ÎNCEPUTURI

"Câştigam mai mult decât profesorii"

EVZ: Daniel, cum ai deprins gustul pokerului? Daniel Negreanu: Eram adolescent în Toronto şi jucam biliard împreună cu prietenii. La un moment dat, m-am decis să merg pe poker. Am văzut că se pot câştiga bani şi am zis: "Asta este pentru mine!". Ai luat o decizie radicală: ai renunţat devreme la şcoală. Părinţii au fost de acord? Nu au fost de acord la început, dar apoi au devenit mândri de mine. Mi-au susţinut orice proiect. Am renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani. Câştigam mai mult decât profesorii mei! Atunci am zis că nu mai are rost să merg mai departe cu şcoala.

Ce sentimente ai încercat după ce ai câştigat primul milion de dolari din poker? Am fost foarte relaxat! Simţeam că am scăpat de o povară. Mi-am spus: "În sfârşit! Uite că ai reuşit!". Se poate spune că eşti un om norocos la poker? În plus, faci ce-ţi place şi câştigi bani mulţi.

Să nu crezi că pokerul înseamnă doar noroc. E vorba de ştiinţă în mare parte şi o mică doză de şansă. Trebuie să cunoşti adversarii, să le studiezi mişcările. Dacă joc cu un începător, pot să pierd. Dacă joc împotriva lui mai multă vreme, îl bat.

Se poate trişa la poker? În niciun caz. La turneele la care particip, nici nu se pune problema de aşa ceva. Sunt prea mulţi ochi aţintiţi asupra jucătorilor. Este a doua ta vizită în România. Ce ştii despre ţara noastră? E şi ţara mea. Mă consider român. Aş vrea să revin, ca să am timp să vizitez mai multe. Vreau să merg la Braşov. Când eram în Canada, mă uitam la fotbal. Am văzut Mondialul din 1994. Îl ştiu pe Hagi. La un turneu de poker m-am întâlnit cu suedezul Tomas Brolin. Nu ştiam cine e, dar când am aflat, m-am dus şi i-am spus: "M-ai făcut să plâng în 1994, când Suedia a bătut România la penalty-uri!". Mi-a zis că mă pot răzbuna pe el la poker!

Ce faci în afara pokerului? Joc golf. Îmi place sportul ăsta, mă relaxează.