O femeie din România a folosit o bucată de chihlimbar Rumanit ca opritor de ușă zeci de ani. La câțiva ani distanță de la moartea ei, rudele au descoperit adevărata valoare a pietrei. Aceasta se ridică la peste un milion de dolari.
În 1999, o femeie s-a dus la Muzeul Chihlimbarului din Colți, România, pentru a vinde o piatră pe care o rudă de-a ei a folosit-o anterior ca opritor de ușă. Piatra, cu culori vii de roșu și negru, a cântărit mai mult de două kilograme. Aspectul a făcut-o pe femei să întrebe de valoarea pietrei.
Valoare de peste un milion de dolari, ignorată de hoț
Zona din jurul localității Colți, unde ruda femeii a descoperit inițial piatra, a fost mult timp un punct important pentru descoperirile de chihlimbar. Aceste pietre valoroase sunt formate din rășină de copac. Ele au nevoie adesea de mii de ani pentru a se întări. Femeia a găsit piatra în albia unui pârâu din apropiere în urmă cu mai multe decenii. Aceasta a păstrat chihlimbarul pe post de opritor de ușă.
Guvernul Român a trimis piatra în Polonia pentru analiză. Astfel, s-a descoperit că era o bucată autentică de Rumanit, chihlimbar originar din regiunea Buzău. Valoarea acestuia depășește un milion de dolari.
Un hoț a jefuit casa femeii în 1991. El nu a știut exact valoarea pietrei, așa că a neglijat-o. Abia după moartea bătrânei, în același an, unul dintre membrii familiei sale, Elena Mușatescu, s-a întrebat dacă aceasta are vreo valoare.
„Obiectul românesc din patrimoniul Muzeului Județean Buzău a fost folosit de bătrâna proprietară ca opritor de ușă. În 1991, casa buzoiencei din București a fost spartă, iar hoțul a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă și a lovit cu piciorul bucățica de chihlimbar. De atunci, pepita are o mică așchie. În 1998, moștenitoarea bucății de chihlimbar s-a adresat Muzeului Județean pentru a vinde „comoara””, a scris World Record Academy.
Cea mai mare bucată de chihlimbar Rumenit din lume
Guvernul României a fost de acord să cumpere piatra dacă o poate autentifica. Dacă ar fi legitimă, piatra ar fi cea mai mare piatră de chihlimbar Rumanit din lume.
Autoritățile române au transportat piatra la Muzeul de Istorie din Cracovia, Polonia. Acolo, experții i-au confirmat autenticitatea. Ei au constatat că are o vechime cuprinsă între 38,5 și 70 de milioane de ani.
Piatra, cea mai mare pepită de chihlimbar Rumanit din lume, a fost ulterior trimisă înapoi în România și expusă la Muzeul Chihlimbarului din Colți, iar ulterior la Muzeul Județean Buzău, conform allthatsinteresting.com.