Britanicul Duane Jackson a fost reţinut în Statele Unite pentru trafic de droguri, dar trimis apoi în Regatul Unit, pentru a fi judecat. Deşi pasionat de IT de la o vârstă fragedă, Duane şi-a abandonat studiile, fiind exmatriculat la vârsta de 15 ani.
Ideea unui program
În timpul petrecut în închisoare, a învăţat programarea pe calculator. „Privind în urmă, a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla”, a spus Jackson. Viaţa de după închisoare nu a fost uşoară, în special în ceea ce priveşte găsirea unei slujbe. Duane se ocupa singur de finanţele personale, dar i se părea extrem de greu să se acomodeze cu termenii de specialitate folosiţi în programele de contabilitate. Aşa i-a venit ideea unui program de contabilitate pentru proprietarii de companii. În 2006, la patru ani după ce a părăsit închisoarea, a lansat pe piaţă KashFlow, o companie de software, care are sediul la Londra, companie specializată în software în rândul companiilor mici.
O şansă pentru răufăcători
Jackson a primit un sprijin important si din partea lordului Young din Graffham, consultant de afaceri pentru premierul britanic Davin Cameron şi fost secretar de comerţ sub mandatul lui Margaret Thatcher. Cei doi s-au cunoscut la un eveniment caritabil, după cum notează BBC. Ulterior, lordul a devenit preşedinte- investitor la KashFlow, ajutând compania şi printr-un aport de imagine.
Astăzi, KashFlow a devenit unul dintre cei mai importanti jucători pe piaţa de software din Marea Britanie, numărând câteva mii de clienţi care îi utilizează programele. Cea mai dificilă sarcină a britanicului este recrutarea personalului potrivit. Antreprenorul a fost surprins să descopere că educaţia aleasă nu reprezenta o garanţie absolută: „Când intervievez oameni care au diverse diplome, descopăr că nu ştiu să vorbească ori să scrie corect. Este o adevărată provocare să găsesc oameni capabili”!
Riscuri calculate
Duane Jackson spune că trecutul său infracţional va plana mereu asupra afacerii pe care o conduce. Pentru că a fost condamnat în America, nu mai poate călători acolo, împrumuturile bancare ieşind şi ele din discuţie, din acelaşi motiv. Omul de afaceri este de părere că sistemul ar trebui să le mai acorde o şansă răufăcatorilor! „Sunt multe similitudini între infracţionalitate şi antreprenoriat: riscuri calculate, competiţie, alianţe strategice. Credeţi-mă, să fii închis departe de societate şi de cei dragi este o pedeapsă suficient de mare”.
<iframe width="630" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yT1kW0xDwqg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>