Poveste UNICĂ în istorie. O femeie a căzut de la 10.000 de metri şi a sfidat MOARTEA. A intrat în Cartea Recordurilor Guiness
- Lucian Ionescu
- 19 ianuarie 2019, 23:25
O însoţitoare de zbor, pe nume Vesna Vulovic a devenit celebră după ce a căzut cu avionul de la 10.000 de metri şi a supravieţuit. Povestea a făcut înconjurul lumii la acea vreme. A fost singura supravieţuitoare a unui groaznic accident aviatic.
În seara zilei de 26 ianuarie 1972, Bruno Honke a auzit un strigăt venind de pe un deal situat în apropierea satului în care locuia, în Ceholsovacia. A pornit în căutarea sursei strigătului şi a descoperit ceva cutremurător: epava unui avion care explodase, potrivit wowbiz.ro
Deşi părea imposibil să existe supravieţuitori, Honke şi-a dat seama că cineva supravieţuise dezastrului. La locul accidentului, a găsit o femeie desculţă, îmbrăcată în uniformă de însoţitoare de zbor. Numele femeii era Vesna Vulovic. Deşi ea nu era conştientă de asta, tocmai supravieţuise unei căderi de la peste 10.000 de metri, stabilind un record incredibil: cea mai lungă cădere fără paraşută, fără a-şi pierde viaţa.
De origine sârbă, Vesna Vulovic avea 22 de ani şi lucra ca însoţitoare de zbor de doar opt luni. După o călătorie la Londra pentru a învăţa engleza, în 1971 Vesna a candidat pentru un post de însoţitoare de zbor la compania aeriană naţională a Iugoslaviei, JAT.
Pe 26 ianuarie 1972, la ora 13:30 echipajul s-a îmbarcat în zborul 367, care a decolat la 15:15. După doar 46 de minute de zbor, s-a petrecut dezastrul. La ora 16:01, în cala aeronavei a avut loc o explozie. Avionul s-a dezintegrat în zbor, căzând de la peste 10.000 de metri altitudine în apropierea satului Srbska Kamenice, din Cehoslovacia. Dintre cei 28 de oameni de la bord, doar Vesna Vulovic a supravieţuit. Din fericire, Bruno Honke, bărbatul care a descoperit-o, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a reuşit să o menţină în viaţă până la sosirea salvatorilor. Vesna avea ambele picioare şi trei vertebre rupte, precum şi fracturi pelviene şi craniene.
După ce a fost transportată la un spital din Praga, Vesna Vulovic a stat câteva zile în comă. Pe lângă răni şi fracturi, tânăra avea şi hemoragie intracraniană şi amnezie totală. Timp de o lună, nu şi-a amintit nimic din ce se întâmplase. Ultimul lucru pe care şi-l amintea era că ajutase pasagerii să se îmbarce.
Deşi ar fi putut muri sau rămâne paralizată, în zece luni de la accident Vesna Vulovic era din nou pe picioarele ei, spre surprinderea medicilor. Perioada de recuperare a fost destul de scurtă şi incredibil de eficientă. După accident, Vesna a devenit instantaneu eroină naţională.
Momentul de vârf al faimei sale internaţionale a venit în 1985, când Cartea Recordurilor Guiness a invitat-o la Londra. Aici, a fost premiată la categoria „cea mai înaltă cădere, fără parasută”, iar Paul McCartney, idolul lui Vesna, i-a înmânat premiul.