O tânără care a vrut să își ucidă al optulea copil, disperată că nu se va descurca singură, să îi crească pe toți, după ce a fost părăsită de soț, a fost convinsă să se răzgândească, de un preot. Argumentele acestuia au fost mai puternice.
O tânără din Iași, în vârstă de 28 ani, a fost întoarsă din drum în timp ce mergea să facă întrerupere de sarcină. Luase această decizie deoarece mai avea acasă 7 copii mici, iar soțul ei a părăsit-o chiar înainte să își dea seama că e gravidă cu al optulea.
Prima dată a rămas însărcinată la 18 ani. Apoi, an după an aproape, a mai conceput câte un copil cu soțul ei. Acesta însă a plecat de acasă la începutul verii. Cu copiii după ea, tânăra s-a dus la părinți. Disperarea ei a atins cote maxime când a realizat că era din nou însărcinată. După o discuție cu mama sa a decis să îl avorteze pe ultimul.
Elena a ajuns la Maternitatea ”Elena Doamna”, iar după ce a fost consultată de medici, în salon a fost vizitată de preotul maternității, însoțit de o femeie. Cei doi i-au ascultat povestea, apoi au sfătuit-o să păstreze sarcina, angajându-se că o vor ajuta necondiționat.
”Le oferim un confort spiritual, dar și asistență religioasă, femeilor care vin să nască aici. Desigur, și eu mi-am pus întrebarea legată de rolul meu aici. În spital, activitatea de parohie este cu mult diferită de activitatea de o parohie obișnuită.
Este posibil să ajuți sau să faci rău, de aceea este necesar să utilizez o atenție deosebită, iar locul pe care l-am descoperit aici în spital este de a ajută. Trebuie să fiu lângă mămici, lângă copilași. Aici vin mămici cu probleme financiare sau sociale, vin să asiste la o rugăciune, vin să se reculeagă, bieserica fiind deschisă tot timpul.
Am inițiat un proiect de susținere a mămicilor aflate la nevoie. M-a motivat să inițiez acest proiect numărul mare de avorturi care se petrec în spital. Discutând cu domnul manager, am găsit o soluție. Din păcate, foarte multe mămici nu se informează înainte de a apela la noi pentru avort. Lucrul acesta este documentat prin faptul că foarte multe mămici care vin aici nu se prezintă niciodată la control.
Ceea ce facem noi, ne aflăm deja în ultima linie a frontului, cu greu mai putem schimbă ceva. Când ele ajung la spital, ele sunt deja hotărâte, decizia este luată și ajung constrânse de soț, de copii, de prieteni, de diverși factori. Greu reușim să mai convingem o mămică să nu mai renunțe. De aceea, este necesar acest cabinet, dar trebuie să dezvoltăm o strategie prin care să ajungem mai din timp la mămicile care ajung la noi în ultimul stadiu", a relatat Florin Gherasa, duhovicul Maternității ”Elena Doamna” din Iași, pentru Bzi.ro.