Încălzirea bruscă a vremii a condus la topirea bruscă a stratului de zăpadă, la creșterea nivelului pânzei freatice şi a provocat inundaţii, în ultimele 24 de ore. Cel mai

S-au înregistrat efecte ale creşterii nivelului apelor în 33 localități din 10 județe -Giurgiu, Gorj, Teleorman, Dolj, Harghita, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt, Arad, și Vâlcea. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că au fost afectate 31 case, 209 curți, 95 anexe gospodărești, 689 fântâni, un pod, 31 podețe, 714 ha teren arabil, 388 ha teren pășune și 563, 5 ha pădure. 

În judeţul Teleorman, cinci persoane au fost evacuate preventiv la rude, iar 30 de animale au fost adăpostite din calea apelor.

De asemenea, din cauza apei adunate pe carosabil, două drumuri naționale, șapte drumuri județene și șase drumuri comunale au fost restricționate traficului rutier. Pompierii militari acționează alături de echipaje specializate pentru remedierea situației in cel mai scurt timp.

Conform datelor primite din teren în această dimineaţă, se înregistrează situaţii de urgenţă la nivelul a 23 de localități din şapte județe: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt și Arad.

„Pompierii militari intervin la această oră în sprijinul cetățenilor și administraţiei publice locale, pentru evacuarea apei infiltrată în gospodării, decolmatarea fântânilor, supraînălţarea îndiguirilor de protecţie şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor”, transmite IGSU

Cei mai afectaţi sunt locuitorii din judeţul Teleorman. În comuna Drăgăneşti – Vlaşca, dar şi punctual în alte localităţi, pompierii acţionează neîncetat cu motopompe de diferite capacităţi şi autospeciale de intervenţie pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

IGSU recomandă cetățenilor din localitățile afectate de inundații să evite consumul de apă din fântâni, fără ca acestea să fie curățate și verificată potabilitatea apei. 

De asemenea, pompierii recomandă curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apei rezultată în urma topirii stratului de zăpadă și semnalarea inundațiile locale prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

La nivelul Centrului Operațional Național al IGSU se monitorizează permanent evoluția situației operative din zonele afectate de inundații, fiind posibilă, la nevoie, suplimentarea efectivelor si mijloacelor de intervenție din teren.