Prăpăd în nordul țării. Apele au distrus case, culturi și au ucis animale
Ploile torențiale și viiturile care s-au produs, ieri, au afectat 18 localități din șapte județe – Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Suceava. Zonele administrative sunt în topul defrișărilor ilegale, așa cum a menționat „Evenimentul zilei”, în articolul publicat, ieri. Tăierile necontrolate de păduri au favorizat, de-a lungul anilor, inundații în întreaga țară.
Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat, tot ieri, că ploile au inundat 42 de locuințe și 104 anexe gospodărești. Codul roșu a fost instituit pentru județele: Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. Codul portocaliu a fost anunțat în județele: Cluj, Bihor şi Bistriţa- Năsăud. „Intervenim cu peste 800 de pompieri, jandarmi. Am decis să mobilizăm până la 13.500 de angajați ai ministerului”, a spus Oprea.
Cod roșu, prelungit
Hidrologii au prelungit avertizarea Cod roșu de inundații, valabilă pe râuri din Sălaj și Satu Mare, până în noaptea de miercuri spre joi. În același timp, au fost emise noi atenționări de Cod galben și Cod portocaliu, ce expiră azi după-amiază.
În ediția de miercuri, cotidianul „Evenimentul zilei” a publicat un top al defrișărilor, așa cum reiese din raportul Curții de Conturi. În document se arată că, în perioada 2005-2011, s-au efectuat tăieri masive de arbori în județele: Suceava, Maramureș, Bacău, Gorj, Argeș și Olt.
Cele mai multe păduri private, administrate de Romsilva, au fost defrișate în județele Suceava, Satu Mare, Argeș, Gorj, Harghita, Neamț, Cluj și Maramureș. Paguba a fost de circa cinci miliarde de euro.