Potec, mai mulţi bani decât un vicecampion olimpic!

Potec, mai mulţi bani decât un vicecampion olimpic!

Decizia guvernului de a-i premia şi pe sportivii care nu au urcat pe podium la JO de la Beijing dă naştere unor situaţii inedite.

La o zi după ce s-au întors acasă de la Beijing, olimpicii români au fost premiaţi ieri, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu şi, ulterior, decoraţi la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Întâlnirea cu premierul a avut loc la ora 9.00 şi a durat aproximativ 50 de minute. Mai întâi au vorbit Octavian Morariu, preşedintele COSR, şi Octavian Belu, preşedintele ANS.

Dacă Morariu s-a arătat mulţumit de rezultatele obţinute de tricolori la Olimpiadă, Belu a fost de altă părere. Fostul selecţioner al lotului naţional feminin de gimnastică a dat de înţeles că România s-a întors cu prea puţine medalii acasă, faţă de episoadele Sydney şi Atena. Premii dublate Tăriceanu a anunţat că va dubla premierile pentru sportivii români care s-au clasat pe unul dintre locurile 1-6. Suma totală a premiilor depăşeşte acum 5 milioane de euro. Campionii olimpici vor primi de la guvern, în urma acestei decizii, 70.000 de euro. Un vicecampion va lua 56.000 de euro, iar un medaliat cu bronz - 42.000 de euro.

Decizia luată de premier creează şi o situaţie inedită. Un sportiv care nu a luat nicio medalie la Beijing poate să încaseze o sumă mai mare decât un vicecampion olimpic! De pildă, Ana Maria Brânză, care a luat argintul la spadă, va primi 56.000 de euro, în vreme ce înotătoarea Camelia Potec, care a ocupat doar locul patru în finala de 800 de metri liber, se va alege cu 63.000 de euro! Asta deoarece Potec a mai ocupat două poziţii care sunt premiate de guvern: locul 5 la 200 de metri liber şi locul 6 la 400 de metri liber. Locul 4 este recompensat cu 28.000 de euro, locul 5 - cu 21.000 de euro şi locul 6 - cu 14.000 de euro. Astfel, la nivelul câştigurilor, Potec se află la numai 7.000 de euro distanţă de campionii olimpici Alina Dumitru (judo) şi Constantina Diţă (maraton). Premierul şi apa sărată de la Siutghiol După discursurile protocolare, Tăriceanu a fost înconjurat de canotoarele din echipajul de 8Σ1, medaliate cu bronz la Beijing. Georgeta Andrunache, campioană olimpică în cursa de doi rame, i-a spus premierului să urgenteze problema construirii unei piste olimpice. „Suntem tot timpul amânaţi cu pista. Ne-am săturat să tot batem pe la uşi“, i-a transmis Georgeta. Tăriceanu le-a replicat sportivelor: „La Siutghiol nu se poate face o pistă?“. „Nu“, au spus ele, „fiindcă e apă sărată şi se fac valuri, nu sunt condiţii bune pentru antrenament“.

Tăriceanu le-a promis, în final, că va face presiuni ca pista să fie realizată pe lacul Snagov. „Sunt prea multe bărci acolo, o să fac presiuni printr-o fundaţie de la Snagov să ia toate ambarcaţiunile. Vă ofer tot sprijinul, dar autorizaţia de mediu durează doi ani“, le-a spus premierul canotoarelor. „Dacă se va face pista, nu mă voi retrage şi o să revin la Londra împreună cu Elisabeta Lipă“, i-a zis Andrunache lui Tăriceanu. Forminte se gândeşte să renunţe Nicolae Forminte, antrenorulcoordonator al lotului naţional feminin de gimnastică al României, a ajuns la final de mandat. „Deocamdată, o să merg în vacanţă. Oricum, federaţia nu mi-a propus până acum prelungirea contractului. Nu ştiu dacă aş vrea să mai rămân la lot. Trebuie să vorbesc cu familia, cu soţia mea. Ea e la Bucureşti, eu sunt la Deva, e cam greu. Vedem după şedinţa Biroului federal“, ne-a declarat Forminte. PROIECTE SF

Să râdem cu Tăriceanu Deşi sportul românesc este pe marginea prăpastiei, iar ţara stă catastrofal la capitolul „infrastructură“, premierul Călin Popescu-Tăriceanu vrea ca, în 2022, România să organizeze Olimpiada de iarnă! Dacă, acum câteva luni, Tăriceanu spunea că sportul nu este pe lista de priorităţi a guvernului, ieri a schimbat placa, declarând că trebuie făcute mai multe investiţii: „Se deschide bazinul olimpic de la Bacău, vom mai investi în centrul de la Izvorani, iar în 2022 vrem ca România să organizeze Olimpiada de iarnă“.

Aceleaşi idei utopice le-a avut şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, care, la un moment dat, a intenţionat să organizeze Euro 2012, împreună cu Ungaria, fără să ţină cont de faptul că stadioanele din România nu se ridică la standarde europene. Aşa cum era de aşteptat, realitatea din teren a impus ulterior anularea acestor proiecte fantasmagorice. LA COTROCENI Olimpicii, decoraţi de Traian Băsescu Tot ieri, olimpicii români au fost decoraţi şi de preşedintele Traian Băsescu. „Am convingerea că echipa naţională de handbal ar fi putut câştiga o medalie, doar accidentele şi problemele interne din sânul lotului făcând ca acest lucru să nu se petreacă. Statul român va trebui să investească mai mult în sport. Suntem obişnuiţi să vorbim de fotbal şi ne amintim de campionii olimpici doar atunci când le numărăm medaliile“, a precizat şeful statului.

Băsescu a menţionat că sportul românesc are nevoie de o reprezentare mai solidă în guvern: „România are nevoie să revină la un Minister al Tineretului şi Sportului. Mă uit cu un oarecare regret că avem campioni olimpici care sunt mai puţin susţinuţi de ţara lor“.

ÎNTÂLNIRE. Preşedintele Băsescu şi Constantina Diţă

Ne puteți urmări și pe Google News