Postul Paștelui nu înseamnă doar restricții alimentare, însă, multe persoane vor să se abțină de la consumul de carne și lactate. În ceea ce privește o dietă fără carne, fără proteine de origine amimală, părerile nutriționiștilor sunt împărțite. Spre exemplu, medicul Mihaela Bilic spune că organismul uman are nevoie de câteva săptămâni de detoxifiere, inclusiv prin evitarea consumului de carne.
Avantajul Postului Paștelui pentru sănătate. Nutriționist: „Abuzați de toate verdețurile”
Deși este mai greu să simțim sațietate fără proteine de origine animală, Mihaela Bilic oferă câteva recomandări celor care țin post, pentru a nu se simți slăbiți și nici pentru a mânca prea mult, produse care nu sunt recomandate din cauza consumului excesiv de grăsimi nesaturate.
Iată ce reguli alimentare am putea respecta în Post:
- limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mul.
- prudență la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei). Este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază.
- -evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.
Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate
Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez
Fructe cu moderație
„Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume.
Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.
Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate”, recomandă nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.