Săptămâna viitoare începe Postul Paștelui, unul dintre cele mai lungi și mai aspre din calendarul creștin ortodox. În continuare aflăm care sunt cele mai importante sărbători din următoarele 40 de zile, zile în care enoriașii vor avea dezlegare la pește.
Postul Paștelui: dezlegare la pește
În acest an Postul Paștelui începe pe 18 martie și se va încheia pe 4 mai. Până la finalul acestei săptămâni credincioșii au intrat în Săptămână Albă, săptămână în care care avem voie să consumăm anumite alimente. Începând de luni, 18 martie, urmează 48 de zile de post. Cele mai aspre pe care suflarea creștin-ortodoxă le poate ține.
Cât ține Postul Paștelui, creștinii care vor să respecte orânduiala bisericiească se vor abține de la produsele de origină animală, carne, lapte, ouă sau lapte. De asemenea, trebuie amintit că postirea nu constă doar în limitarea alimentelor, ci și acțiunile și vorbele credincioșilor.
Buna Vestire, prima dezlegare la pește
Înaintea Paștelui credincioșiitrebuie să-și acorde timp pentru curățirea organismului și a sufletului. Acest se lucru se face prin milostenie și prin rugăciune. Așadar, duhovnicii își sfătuiesc enoriașii să dea dovadă de empatie și altruism și să pună pe primul loc binele aproapelui. Pentru iertarea păcatelor și desăvârșirea morală credincioșii trebuie să renunțe chiar și la bunăstarea proprie în favoarea aproapelui.
În Postul Paștelui vor fi două sărbători mari în care credincioșii-ortodocși au dezlegare la pește. Prima va fi de Buna Vestire, adică pe 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveștenia este trecută cu semn roșu în calendar și reprezintă una dintre cele mai importante pentru ortodocșii din lumea întreagă, nu doar din România.
Duminca Floriilor și Postul Paștelui
În canoanele bisericești se spune că în această zi Sfântul Arhanghel Gavril a vestit Fecioarei Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos. A doua zi din Postul Paștelui în care creștinii au dezlegare la pește va fi pe 28 aprilie.
Zi în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, altminteri, cunoscută drept Duminica Floriilor. O altă sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Pe lângă preparatele din pește credincioșii au dezlegare și untedelemn sau vin, potrivit doxologia.