Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară

Cartofi Sursa foto: Pixabay

Scumpiri la produsele alimentare de bază, chiar în postul Crăciunului. Cartofii, aliment nelipsit de pe mesele românilor obișnuiți, în această perioadă, se vând cu prețuri mai mari.

Produsele alimentare, în special legumele și fructele, se află în topul majorărilor de prețuri din ultima perioadă. Potrivit datelor înregistrate în luna octombrie, produsele alimentare s-au scumpit, în medie, cu 4,75% comparativ cu octombrie 2023.

Scumpiri la cartofi, în Postul Crăciunului

Datele statistice arată că produsele alimentare sunt mai scumpe în trei orașe din țară, comparativ cu Capitala. Scumpiri importante au cunoscut cartofii, produs alimentar nelipsit de pe masa majorității românilor. De altfel, leguma face parte din meniul obișnuit a celor care țin post în această perioadă.

Cei mai scumpi cartofi din țară se găsesc pe piețele din Arad, Baia Mare și Călărași. Pe de altă parte, cei mai ieftini cartofi pot fi cumpărați din Tulcea și Focșani.

Scumpiri s-au înregistrat, în această perioadă și la gogoșari, altă legumă folosită în meniul de post. Ardeii cei mai scumpi sunt cumpărați de pe piețele din Arad, Ploiești și Cluj În schimb, cei mai ieftini sunt la Slobozia, Brăila și Slatina.

În ansamblu, prețurile la alimente au crescut cu 4,75% în ultimul an, în special la legume și fructe. La legume și conserve de legume, prețurile au crescut, în luna octombrie, cu 14,39%. În cazul fructelor proaspete, scumpirea a fost cu 13,73%, raportat la perioada similară a anului precedent.

Legume, sursa foto: Wikipedia

Creșteri de prețuri și la alte alimente

În această perioadă, scumpiri au fost înregistrate nu doar la legume și fructe, ci și la alte alimente. De exemplu, telemeaua de oaie costă mai mult la Slatina, Ploiești și București. Prețul este mai mic în piețele din Iași, Constanța și Drobeta Turnu Severin.

Prin comparație, prețuri mai mici au fost înregistrate la citrice, zahăr și mălai. Astfel, citricele şi alte fructe meridionale au fost mai ieftine cu 1,03%, în octombrie 2024 faţă de luna anterioară. Reduceri de prețuri a cunoscut și zahărul, cu 0,89%, şi mălaiul, cu 0,55%.

Carnea a înregistrat o creștere semnificativă a prețului în ultimul an, în jur de 10-15%. Iar pe măsură ce se apropie luna decembrie și sărbătorile de Crăciun, specialiștii se așteaptă la scumpiri și mai mari, în special la carnea de porc. Un kilogram de mușchiuleț de porc ajungea la 46 de lei, iar pulpa dezosată se vinde cu 24 de lei, în luna octombrie.

„Prețurile la carnea de porc au început deja să crească treptat, în jur de 3-4%, maxim 5%. Factorii precum inflația și seceta au contribuit la aceste scumpiri”, explica proprietara unei carmangerii.

Magazin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Orașele cu cele mai mari scumpiri

În mai multe orașe din țară prețul alimentelor care formează coșul de consum este peste cel din București. Potrivit datelor INS, coșul de consum cuprinde cartofi, roșii, vinete, ardei gras, gogoșari, castraveți, telemea de oaie, lapte și ouă.

Astfel, cel mai scump coș alimentar este în Arad, urmat de cel din Miercurea Ciuc și Alba Iulia. La capătul celălalt al clasamentului, cel mai ieftin coș putea fi cumpărat în Constanța, Slobozia și Iași.

Cele mai mari scumpiri, la coșul de consum, au fost înregistrate, în august 2024 comparativ cu august 2023, la Tulcea, Satu Mare și Piatra Neamț (peste 8%).