POSTELNICU: Oportunitatea Obama

POSTELNICU: Oportunitatea Obama

"Democratul reprezintă opţiunea mai bună pentru România şi nu numai".

Cine e mai bun - McCain sau Obama? În ciuda volumului imens de cerneală deja vărsat pe tema asta, întrebarea nu e tocmai potrivită. Dar dacă ţinem neapărat să o punem, unul dintre răspunsurile cele mai potrivite este simplu. Mai mult, are nimic de-a face cu cât de bine înţeleg cei doi candidaţi la Casa Albă presupusa importanţă strategică a României. Originea etnică şi culoarea pielii lui Barack Obama sunt două motive clare pentru care o victorie democrată ar fi bună pentru România.

Faptul că dl Obama este un candidat de culoare are un efect concret, palpabil şi imposibil de negat asupra României. Eventuala prezenţă a dlui Obama la Casa Albă ar forţa societatea românească, şi alături de ea o mare parte a restului lumii aşa-zis civilizate, să-şi confrunte una dintre cele mai sinistre caracteristici ale sale: rasismul.

În ansamblu, românii nu par să aibă deschidere pentru un curent de anti-americanism pe măsura celor vizibile în vestul Europei. Cu toate acestea, percepţia românilor asupra Statelor Unite include un accentuat component lugubru şi conspiraţional: America nu este nici pe departe ţara oportunităţilor, visul american e o fabricaţie a Hollywoodului, calea spre succes nu este deschisă oricui, evreii şi elitele controlează totul.

Mai mult, nu puţini sunt acei români ferm convinşi de inferioritatea negrilor - indiferent dacă au avut contact cu un eşantion reprezentativ al populaţiei de culoare sau nu, trăind în SUA sau numai vizitând acea ţară. Am auzit prea mulţi români educaţi, cu pretenţii, care nu ştiu să vorbească despre negri decât numindu- i „ciori“ sau „maimuţe“ fără să clipească, nevăzând nimic anormal în dispreţul afişat faţă de cei de culoare. Mulţi dintre aceşti indivizi pot explica, doct, de ce a avea un preşedinte negru ar fi împotriva firii. De cele mai multe ori, românii îşi justifică rasismul prin argumentul că şi americanii sau alţi vestici sadea văd lucrurile la fel ca ei, ca şi cum o prostie repetată de suficient de multe ori şi de suficient de mulţi oameni nu mai e o prostie.

Dincolo de atitudinea faţă de negri, rasismul românesc este afişat în şi mai mare „splendoare“ prin modul în care îi privim pe ţigani. O ţară întreagă a ţipat că jurnalista agresată verbal de preşedinte anul trecut nu e ţigancă, dar nimeni nu s-a întrebat în public de ce a fi ţigan e o insultă în România.

Din nou, aceeaşi atitudine e evidentă şi în SUA, unde s-a şoptit maliţios cum că dl Obama nu trebuie votat fiindcă ar fi arab şi musulman. Abia generalul Colin Powell, fost comandant de stat major, ilustru strateg şi fost secretar de stat republican, a amintit compatrioţilor că eventuala origine arabă sau credinţă musulmană a unui candidat ar trebui să fie irelevante în alegerea unui preşedinte american. Amintind că soldaţi de credinţă musulmană au murit pentru SUA, gen. Powell le-a bătut obrazul colegilor de partid spunând că adevăratul vis american e ca un puşti din familie de imigranţi arabi să poată visa să ajungă preşedinte.

Deoarece un preşedinte Obama, prin simpla lui existenţă, ar pune atitudinile rasiste sub o lupă nemiloasă timp de cel puţin patru ani, democratul reprezintă opţiunea mai bună pentru România şi nu numai. Dacă va face şi o treabă măcar la jumătatea aşteptărilor, cu atât mai bine.

CITIŢI ŞI: Acasă la Barack Obama

Soarta imigranţilor, la mâna votului americanilor Flota SUA îl vrea preşedinte pe Obama

America votează, episodul 1 Zariff, frizerul lui Obama Obama a luat „anticipatele“

Statele nehotărâte ale Americii

Ne puteți urmări și pe Google News