Poșta Română răspunde acuzațiilor USR de partizanat politic în scandalul pliantelor electorale

Poșta Română răspunde acuzațiilor USR de partizanat politic în scandalul pliantelor electorale

Poşta Română a transmis precizări referitoare la anunţul reprezentanţilor Alianţei 2020 USR-PLUS, de a da în judecată două filiale, din cauză că li s-a refuzat distribuirea de pliante electorale. Respinge acuzațiile de partizanat politic și precizează că este o societate comercială care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele şi coaliţiile care s-au aflat la conducerea ţării.

USR a pus la zid Poșta Română și a acuzat că dă în judecată societatea pentru refuzul unei angajate de a încheia un contract de distribuire a unor pliante pe care scrie: „Votează USR pe 26 Mai!”. Sunt vizate două filiale ale Poștei Române, din Giurgiu și Tulcea, care ar fi refuzat să distribuie pliantele electorale ale USR PLUS.

În acest context, Poșta Română a transmis un comunicat în care explică situația de fapt:

„Dintr-o eroare, salariatul desemnat cu încheierea contractelor pe produsul Postmesager s-a bazat, în răspunsurile sale, pe ultimul ghid electoral al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ale cărui prevederi erau valabile pentru perioada de campanie electorală a anului 2016. Potrivit acestui ghid, care este publicat la fiecare 4 ani de către AEP, cu 30 de zile înaintea alegerilor, se înţelege a fi material electoral orice material tipărit al unor alianţe, formaţiuni, partide politice sau candidaţi independenţi care îndeamnă electoratul la vot într-o anume campanie electorală.

Salariatul nostru a interpretat că, „având în vedere că încă nu a început LEGAL campania electorală, nu putem primi materiale electorale în afara campaniei (pe pliant având înscrisurile „Votează USR pe 26 Mai!”). Aşadar, dacă se scoate acel îndemn de pe flyer, acesta se poate accepta la distribuire până la începerea legală a campaniei”. Astfel, acesta a considerat că sintagma „Votează USR pe 26 Mai!”, prezentă pe materialul ce urma a fi distribuit, implica Poşta Română în procesul de campanie electorală înainte de începerea acesteia.

Managementul companiei a demarat o cercetare internă pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la interpretarea eronată a legii. În cazul în care rezultatele vor conduce la concluzia că vinovat este angajatul în speţă, acesta va suporta consecinţele pe ramura profesională prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Contractul Colectiv de Muncă.

Menţionăm că, ulterior acuzaţiilor de partizanat politic aduse companiei, prin încheierea unui contract comercial cu PSD, Poşta Română a încheiat contracte şi cu alte organizaţii de pe întreg spectrul politic, demonstrându-şi, astfel, imparţialitatea în relaţia cu orice organizaţie politică.

Situaţia creată este regretabilă în contextul mediatic nefavorabil care exercită o presiune asupra lucrătorilor poştali, indiferent de linia ierahică în care activează. Aceasta a condus la abordarea unei atitudini precaute a salariaţilor, care sunt în relaţie directă cu reprezentanţii tuturor partidelor politice. Asta nu scuză, însă, refuzul transmis de către salariatul companiei repezentanţilor USR.

Repetăm, aşa cum am mai spus-o, că Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic. Este o societate comercială, care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele şi coaliţiile care s-au aflat la conducerea ţării”.