Ce părere au nutriționiștii despre Postul Crăciunului? Este un astfel de „regim” benefic pentru organismul uman? Sau în timp poate dăuna și cauza efecte neplăcute?
Postul Crăciunului este considerat de foarte multe lume un obicei benefic pentru organismul uman, deoarece se manancă mult mai puțină mâncare, într-o manieră selectivă. Ce ne recomandă nutriționiștii?
„Se pare că obiceiurile străvechi şi tradiţiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului şi sufletului prin post şi rugăciune. Deşi la acel moment semnificaţia postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol mai important de atât, de detoxifiere a organismului. Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului si raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală etc.
Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali”, explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, conform Antena3.