Navele de pasageri care au acostat anul trecut pe litoralul românesc au adus portul Constanţa în fruntea destinaţiilor de croazieră din Marea Neagră. Cu ocazia Seatrade Cruise Convention, desfăşurată la Miami, au fost făcute publice cele mai noi statistici înregistrate în turismul de croazieră mondial, Portul Constanţa fiind evidenţiat ca destinaţia numărul 1 din Marea Neagră.
Portul Constanţa s-a clasat pe locul întâi, înaintea porturilor Soci (Federaţia Rusă) şi Trabzon (Turcia), atât din punct de vedere al numărului de pasageri, cât şi al numărului de nave sosite. Conform statisticilor publicate de Seatrade Cruise Convention, Portul Constanţa a fost tranzitat de 65.000 pasageri, faţă de 55.000 în 2013. În anul 2010, numărul pasagerilor sosiţi la Terminalul de pasageri al Portului Constanţa era cu puţin peste 20.000, informează conducerea autorităţii portuare. În 2014, în Portul Constanţa au fost înregistrate 92 de escale ale navelor de pasageri, cu 33% mai multe decât în anul anterior. Turismul de croazieră a adus, anul trecut, administraţiei portuare, încasări de aproape un milion de euro. Pentru anul 2015, au fost deja anunţate 81 de escale, lista navelor de pasageri fiind în continuă actualizare. Prima navă din sezonul 2015, „River Aria”, va sosi la Constanţa pe 24 martie, aceeaşi navă fluvială urmând să încheie sezonul pe 8 noiembrie. Prima navă maritimă va fi „Prinsendam”, anunţată pentru 21 aprilie.
Administraţia Portului Constanţa va construi, în acest an, un nou Terminal de pasageri pentru a face faţă afluxului de turişti. Taxa de tranzit pentru fiecare turist este de 5 euro şi fiecare navă de croazieră care ancorează în port decontează între 5000 şi 10.000 de euro. “Avem o capacitate de tranzit de aproape un milion de turişti iar pentru 2015 numărul turiştilor de croazieră va creşte cu cel puţin 10%”, prognoza, recent, directorul comercial al Portului Constanţa, George Vişan. El susţine că fiecare turist care vizitează Constanţa cheltuieşte în jur de 100 de euro, însemnând aproape 6-7 de milioane euro, anual, pentru economia locală.