Portughezii au găsit și ei Stonehenge-ul lor

În Portugalia, arheologii au descoperit cercuri de lemn care se presupune că datează de peste 4.500 de ani. Vechimea acestui complex adus la lumină ar fi mai mare decât a celebrului ”Stonehenge” din Anglia.

Arheologii din districtul Évora din Alentejo, în sudul Portugaliei, au scos la lumină un monument din lemn similar celebrului Stonehenge din Anglia. Potrivit presei portugheze, structura găsită la situl arheologic Perdigões era circulară și avea peste șaizeci și cinci de metri în diametru.

Cercetătorii i-au spus „Cercuri din lemn”, deși designul seamnă multy cu stâlpii de lemn ai Woodhenge, care sunt aliniați Soarelui când răsare la Solstițiul de vară.

António Carlos Valera, arheologul responsabil de proiect a remarcat că structura „este compusă din mai multe cercuri concentrice de palisade și alinieri de stâlpi mari sau trunchiuri de lemn.

E pentru prima dată când este identificată o astfel de structură în Peninsula Iberică, fiind datată între 2800-2600 î.Hr. ...înainte de construcția de piatră din Anglia, pentru care a fost avansată o cronologie în jurul anului 2500 î.Hr.”

De asemenea, aheologul a estimat că, la vremea respectivă, cercurile din lemn ar fi închis o zonă cu un diametru de aproximativ 20 de metri.

Săpăturile sunt în desfășurare și cele mai multe artefacte găsite până în prezent în cercurile din lemn sunt fragmente de ceramică și resturi de animale.

De asemenea, săpăturile au scos la luminnă și un amfiteatru natural, deschizându-se spre Valea Ribeira din Vale do Álamo, unde se află una dintre cele mai mari concentrații de monumente megalitice.

Sittul Perdigões este studiat arheologic de epeste douăzeci și trei de ani de către arheologi locali și colaboratori străini. A fost desemnat Monument Național în 2019 și este un complex uriaș de șanțuri circulare unde încă sunt amplasate cercurile din lemn descoperite.

Situl a fost folosit pentru evenimente culturale și ceremoniale, la sfârșitul perioadei neoliticului mediu, aproximativ 3400 î.Hr. până la începuturile Epocii Bronzului, în jurul anului 2000 î.Hr.