Franța și Portugalia șiau căutat, aseară, locul în istoria fotbalului. Gazdele au sperat să-și apropie cel de-al treilea titlu continental, în timp ce lusitanii s-au gândit că pot să pună mâna pe primul trofeu din istorie, la nivelul primelor reprezentative.

Francezii aveau experiența Europeanului din 1984 și a Mondialului din 1998, atunci când, pe „Parc des Prince”, respectiv pe „Stade de France”, au câștigat finalele cu Spania (scor 2-0) și Brazilia (3-0). Așa că oamenii lui Didier Deschamps au început siguri pe ei, așezați temeinic în teren, și cu privirea spre poarta adversă. Portughezii nu s-au pierdut cu firea, au conștientizat miza uriașă pentru care evoluează și au jucat prudent, la fel cum au făcut-o și în restul turneului.

Portughezii au încasat cea mai grea lovitură

Griezmann a dat primul semnalul atacului, dar lovitura de cap trimisă de francez a fost ghicită de Patricio.

Cel mai important moment al meciului se petrece în urma unui duel între Payet și Ronaldo. Portughezul este lovit în genunchi și se resimte serios (9). Superstarul lui Real Madrid primește îngrijiri medicale și continuă, deși simte că ceva nu este în regulă. Și, după alte câteva minute, Cristiano cade pe gazon.


FOTO: Ronaldo a părăsit în lacrimi fi nala FOTO: FACEBOOK/UEFAEUROLacrimile lui Cristiano Ronaldo

Iese pe margine, tot stafful medical al Portugaliei încearcă să facă o minune, dar imposibilul nu este posibil. Ronaldo revine iarăși pe gazon, dar nu mai rezistă decât patru minute și în minutul 25 îi lasă locul lui Quaresma. Pe targă și în lacrimi. Așa a încheiat atacantul finala cu Franța. Portughezii s-au reorganizat repede și au încercat să nu trădeze dezamăgirea. De altfel, jocul defensiv imaginat de Fernando Santos avea să meargă foarte bine și fără superstarul cu profil ofensiv.

Patricio a făcut minuni în poartă

Francezii au dus un război de uzură, au atacat pe flancuri, au forțat pe centru, dar în prima parte, cu excepția șutului lui Sissoko, respins de Patricio (34), ocazii mari de gol nu prea au fost.

După pauză, „cocoșii” au ieșit mai deciși, calculând că Portugalia va ceda într-un final. Griezmann a trimis puțin peste poartă cu capul (66), iar Patricio le-a interzis gazdelor golul, la șutul trimis de Giroud (75), dar și la „bomba” lui Sissoko, din minutul 84.

Gignac putea să închidă meciul

Între aceste două ocazii, au ieșit la rampă și oaspeții. În minutul 80, Nani a trimis surprinzător spre poarta lui Lloris, francezul a respins cu greu, mingea a fost reluată spectaculos de Joao Mario, dar goalkeeperul „alb-albaștrilor” a fost pe fază. Și când toți jucătorii se gândeau de unde să procure resurse pentru cele două reprize de prelungiri, Gignac îl întoarce ca pe clătite pe Pepe, șutează de la 6 metri, dar mingea se duce în bară. 0-0 după 90 de minute și finala merge mai departe.

Lucrurile nu s-au schimbat nici în prelungiri, iar perspectiva loviturilor de departajare conturat odată cu scurgerea fiecărui minut al timpului regulamentar. Gazdele și-au înghesuit adversarii, dar lovitura decisivă a întârziat să vină, prelungind suspansul. putut să clarifice lucrurile Eder, cel care, în minutul 104 a trimis cu capul, după o lovitură de colț, dar Franța a fost salvată de intervenția admirabilă a lui Lloris. Și când portarul n-a mai putut face nimic, „cocoșii” au fost salvați de bară, la șutul lui Guerreiro (108).

Marea lovitură e dată însă de Eder, care timite un șut fabulos de la 25 de metri și deschide scorul, în minutul 109. Lovitura cade ca un trăsnet și naționala din Hexagon asistă neputincioasă la propria înfrângere. Meciul se încheie și portughezii termină în lacrimi de bucurie. Lusitanii sunt campionii Europei!